Zal er een Griekse oplossing mogelijk zijn?

Syriza
Syriza heeft de verkiezingen in Griekenland gewonnen. De inzet was op basis van ontevredenheid de zittende regering wegstemmen. Dat is gelukt. Een nieuwe regering is aangetreden en in functie. Het land heeft het al jaren moeilijk met het op orde brengen met de interne en externe huishouding. Net nu er een begin van herstel te melden viel, komt de wisseling van de wacht. In de verkiezingsretoriek is er van alles geroepen en misschien ook wel toegezegd of beloofd. Het zou allemaal totaal anders moeten gaan.

Nu gaan de overlegrondes komen. Elke lidstaat heeft zich binnen Europa aan de spelregels te confirmeren. Ook dit land, nog steeds balancerend langs diepe afgronden van economische aard. Heel belangrijk zal de komende tijd worden met welke intentie partijen over en weer met elkaar aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Een immens spannende week in zicht.

De standen
De beurzen zijn door het verkiezingsnieuws niet uit het evenwicht gebracht. De AEX kwam de week door zonder grote verschillen. Na het slot van vrijdag bleek een klein verlies van 4 punten, wat in een teruggang van 454 naar 450 punten resulteerde. De AMX bracht het er beter van af. De opgaande lijn werd voortgezet, deze keer met een toename van 7 punten. De index sloot van 662 de week af op 669 punten. De ASX heeft een prima week achter de boeg. Met een zeer ruime score van 22 punten sprint de stand omhoog van 599 naar 621 punten. Een hele mooie prestatie. Het gaat goed met de vaderlandse economie.

Plussen
Zo beweegt Ordina zich door de week heen van een niveau van 1,24 euro naar 1,44 euro. Uit een extern onderzoek bleek dat er geen onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen rond de opdrachtsfeer bij allerlei projecten, meestal ten behoeve van de overheid. Het is een goede zaak om dit regelmatig te toetsen. Daarnaast is er kennelijk interesse ter overname van het bedrijf in Europa en de VS.

Naast de bijna wekelijkse berichten over (buitenlandse) opdrachten voor BAM komt dit keer ook Boskalis aan bod, die samen met Van Oord voor de kust bij Jakarta in Indonesiƫ een kunstmatig eiland gaat aanleggen; een project met een waarde van 350 miljoen euro. Boskalis heeft tevens interesse in het overnemen van Fugro, zo luidt de berichtgeving. Fugro zit in het nauw, de marges staan enorm onder druk, de nog steeds dalende olieprijzen zetten een rem op het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Het bedrijf is momenteel in beeld voor een eventuele overname.

Het faillissement van Spyker is door de rechter nietig verklaard. De status wordt weer in surseance. Dit geeft Victor Muller nog eens de ruimte om nieuwe partners te zoeken. Hij zoekt mogelijkheden om met Spyker verder te gaan. Een nieuw model zou in productie kunnen gaan bij voortzetting van het bedrijf.

Pensioenfondsen
Onderdekking is voor pensioenfondsen een gruwel. Alles wordt doorgaans ondernomen om dit te voorkomen. Het ABP gaf aan dat men met onderdekking kampt. Het laatste cijfer vertoond een dekking van 101,1%, lager dan het minimumpercentage van 104,2%. Aan dit percentage dienen alle fondsen te voldoen. Ook Zorg en Welzijn haalt de toets niet. Dit fonds blijft steken op 102%. De tekorten leiden niet tot een volgende verplichte korting op de uit te keren pensioenen. De achterblijvende prestatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de zogenaamde rekenrente, die wordt gehanteerd bij het maken van de dekkingscalculaties. Op zich halen beide fondsen voldoende rendement uit hun beleggingsstrategie, maar dat wordt enorm geminimaliseerd door de calculatiemethode. Pikant aan deze situatie is dat de rekenrente door de overheid wordt bepaald. De fondsen zijn verplicht om hiermee te rekenen, hoe goed ze ook presteren met hun beleggingen. Heel lastig voor ze.

Donderdag 5 februari gaat Unilever ex slotdividend van, naar verwachting, 0,28 euro per aandeel.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , ,