Wat zal het vierde kwartaal voor goeds brengen?

In de min
De standen na het derde kwartaal liegen er niet om. Het is ook aan de onderliggende waarde van de portefeuilles goed af te lezen. Er is over de indexen heen een duidelijke achterstand op het begin van dit beursjaar te constateren. Dat is niet zo best. Cijfertjes? De AEX van 544 naar 549 punten, dus ongeveer 1% gestegen. De AMX van 834 naar 786 punten, een behoorlijke veer gelaten. De AScX van 1087 terug naar 1022 punten. Geen beste constatering.

De indexen samen zorgen voor een waardering van 95,64% ten opzichte van de eerste beursdag van dit jaar. Er is heel wat teweeg gebracht door onrust, internationale spanningen en een hoop politiek gekrakeel. Grote ego’s met grote monden, die een eind maken aan soms al lang lopende overeenkomsten en afspraken, verstoren de economische verhoudingen. De wereld heeft er last van en ons land zeker. Niemand zit op een nieuwe bankencrisis te wachten of verharde verhoudingen, maar de twijfel over een goede afloop zaait altijd de nodige onrust.

Wilt u het graag positief bekijken? Het is voor menig fonds een uitstekend koopmoment. Ook die kant hoort er bij.

In de plus
Voor de Pharosdeelnemers die voor Assist hebben gekozen ziet het er heel wat beter uit. Het is nog niet aan de orde om om te roepen wat voor een jaar het gaat worden, maar we zijn goed onderweg. Het door alle deelnemers samen behaalde en verzilverde resultaat mag er zijn. Het totaalcijfer na drie kwartalen staat op 7,9%, waarvan ongeveer 1,8% uit afgerekend dividend. Een mooie tussenstand, als het achterblijven van de koersgroei in ogenschouw wordt genomen. Wat tegelijk opvalt ten opzichte van eerdere jaren, is de grote variatie in de resultaten tussen de portefeuilles onderling. Er zijn er die ruim boven het genoemde percentage noteren, tegen anderen die aanzienlijk achterblijven. Hier komt het rare gestuiter van de beurs in dit jaar in tot uiting. Wij zullen ons graag inspannen om in de advisering met name de achterblijvers zo goed mogelijk te bedienen; de anderen ook natuurlijk.

Het vierde kwartaal is aan de orde; we gaan er voor.

Posted in Weekbericht