Over twee stuiterende fondsen na de vorige beursweek

Unilever
Zondagavond kwam het bericht dat het bod van tafel is. Een overnamebod van Kraft Heinz op Unilever. Een Braziliaans-Amerikaanse aanval op een van onze bekende multinationals. De koers opende vrijdag op 39,57 euro en sloot aan het eind van de dag op 44,80. Het is nu maandag en de zaak duikt uiteraard weer omlaag, mogelijk terug naar af. We zullen het vanmiddag zien.

Iedereen heeft met Unilever te maken. Er zullen weinigen zijn die niet dagelijks een of meer producten in handen hebben van de bekende merken. Van de worsten, soepen en levensmiddelenlijn, van de smeerseltjes, luchtjes en zeepjes in de beauty-case en heel veel sopjes voor de poets. Het is raar om ons dagelijks leven opeens in buitenlandse handen te ervaren. Stof tot nadenken.

Hoe houden we het absolute kwaliteitsimago van de A-merken vast als er van alles wordt bepaald vanuit andere werelddelen? Op basis van welke wetgeving worden de spelregels gehanteerd? Verdwijnen in Nederland gevestigde productielocaties naar verre landen? Hoe snel wordt er gesaneerd of verdwijnt de technologie uit het zicht? Het gaat deze miljardairs alleen om nog meer miljarden, tenslotte. Waar verdien je die het snelst aan?

Tja, soms zou je willen dat er bij een voor ons zo belangrijke speler een soort ‘blijf hier’-garantie is; een beschermingsconstructie. Misschien minder goed voor de koers, maar wel voor het land. Eens kijken of het in de loop van de dag weer back to normal wordt.

Ordina
Stijgen kan snel gaan maar dalen ook. Na de bekendmaking van de cijfers werd Ordina afgestraft met een behoorlijke deuk in de koers. Sloot het fonds woensdag nog op 2,145 euro, op donderdag daalde het naar 1,975 euro om vrijdag nog verder weg te zakken naar 1,843 euro. Ook vandaag laat het zien dat de narigheid er nog niet uit is. Is de afstraffing terecht of kunnen we in dit geval spreken van een overreactie?

Tegelijk met de vierde-kwartaal-cijfers kwamen ook andere gegevens in het openbaar. Zo werd bekend dat er na het geboekte verlies over het vorige boekjaar van 3,2 miljoen euro over 2016 een behaald resultaat van 5 miljoen aan de positieve kant is gerealiseerd. Dat is toch gewoon goed nieuws. En daar hield het niet mee op. Over 2016 zal er ruimte worden gemaakt om tot een dividenduitkering te komen van 0,02 cent per aandeel. Opnieuw goed nieuws.
En wat niet vergeten mag worden is dat gedurende het jaar 2016 het fonds een performance liet zien van onder 1 euro aan het begin tot boven de 2 euro aan het eind van het jaar; indrukwekkend!

Maar laten we eens kijken wat de ICT-markt zal gaan doen in 2017. Het is bekend dat een fors aantal lopende raamcontracten met de overheid voor een groeiende bedrijfsdrukte zal zorgen bij Ordina. Dat geeft een mooie indicatie voor de nabije toekomst. In dit kader zal de absoluut gesjeesde WBA-wetgeving een aanzienlijke bijdrage gaan leveren aan het geheel. Immers, instellingen proberen op grote schaal het direct inhuren van zzp’ers te vermijden, omdat men te grote risico’s vreest. Zeker bij overheden, want die hebben toch al een hekel aan enig risico. Ordina verwacht dan ook in 2017 honderden nieuwe medewerkers welkom te heten.

Wij zijn over de verwachtingen voor het boekjaar zeker niet negatief gestemd en zien uiteraard het beloofde dividend graag op ons af komen.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Unilever, Weekbericht Tagged with: ,