Ook de maand april achter ons gelaten: de tussenstand

De indexen
Misschien kwam het door het voorjaar, deze beursmaand mocht er zijn. De AEX sloot vrijdag op 568 punten, precies 20 punten meer dan na de vorige maand. De AMX ging over van de 700 naar de 800 zone. Met een slot op 809 punten noteert deze index 44 punten hoger na de maand; wat een spurt. En ook de index van de zogenaamde smallcaps, de AScX, deed het heel goed. En opnieuw naar een andere zone, nu van de 900 naar de 1000. Op de slotstand van 1019 punten tellen we een plus van 39 punten.
Eerder benoemden we al dat het vorige jaar slecht was afgesloten. Over al onze deelnemers heen gemeten moesten we ruim 33% van de portefeuillewaarde prijsgeven. Over het algemeen staan portefeuilles tussen de 90 en 100% van de nominale waarde. Na deze week is de achterstand van 1 januari geslonken van 33% verlies naar 21% verlies. Een fors deel van de narigheid is weggewerkt. Maar, zoals u ziet, we zijn er nog niet. De uitdaging blijft.

Verkopen
Tegelijk met het herstel nam het aantal verkoopwaardige posities aangenaam toe. In april hielp het uitgekeerd dividend ook mee om tot een goed cijfer te komen. Over alle deelnemers heen gemeten is in de maand april net zoveel aan verkopen gerealiseerd als over de eerste drie maanden van het jaar. Ook dat was mogelijk door het doorzettende herstel. Het cijfer behaald en afgerekend rendement, cumulatief over de deelnemers, komt na deze maand uit op 3,25%, tot en met de maand. Dat is de tussenstand voor het lopende jaar 2019. Een stand om nu al tevreden mee te kunnen zijn. Inclusief afgerekend dividend. En de dividendmachine draait in de maand mei op volle toeren. Een prettig vooruitzicht.

Performing
Wat heel erg belangrijk is voor de komende tijd is het toenemende percentage posities in de categorie “performing”. Deze is na de afgelopen maand verbeterd van ruim 29 naar ruim 33%. Een derde van alle posities presteert dus elke beursdag. Een soort bedrijfsdrukte die heel veel van onze aandacht verdient. Dus daar zijn we in mei lekker druk mee en vergeet het dividendgebeuren niet. Goed bezig!

Posted in Weekbericht