Na een week met winst terug op ‘normale’ standen

Blijvertje?
Het was best een mooie week. De meeste dagen met overwegend groen op de schermen. Alleen vrijdag viel wat uit de toon. Maar de plus blijft over bij het slot.
Het nieuws van de Brexit lijkt verdisconteerd in de koersen; de opwinding en teleurstelling laten we achter ons. Het is vooralsnog een feit. Er staat heel wat te gebeuren. Een nieuwe prime minister is gekozen en het heeft de Queen behaagd haar te benoemen. Een dame met het voornemen om de zaak vastberaden aan te pakken. We kunnen recht gaan zitten.
De beurzen reageren tegenwoordig zeer snel en heftig op gewijzigde omstandigheden, zoals bij dit onderwerp. Aangenaam om te beleven als het om herstel gaat, maar het kan met eenzelfde snelheid weer kortsluiting geven bij een volgende plotselinge gebeurtenis. De berichtgeving uit Turkije was vrijdag bijvoorbeeld direct van invloed op de beurzen; logisch natuurlijk. We zijn benieuwd wat de komende week zal brengen. In ieder geval een hoop cijfers.

Fagron
Hoe fout kan het gaan. Binnen een jaar speelt zich een scenario af waar men stil van wordt. Van een koers rond de 40 euro maakt het fonds een vrije val naar ongeveer 20 euro om daarna nog een keer tot ver onder de 10 euro te dalen. Disaster. De onderneming in de pharmasector kwam heel slecht uit de overname van een tweetal Amerikaanse ondernemingen. Aanzienlijke verliezen moeten verwerkt worden; de oprichter vertrokken. Onderneming in zwaar weer. Een private equity fonds heeft met stappen een fors belang genomen in de Nederlands/ Belgische onderneming; momenteel boven de 30%. Er is voorzichtig koersherstel op gang gekomen. In de laatste 3 maanden een lift van 6 euro naar rond de 7,50 euro. Interessant om te volgen of de zaak verder zal herstellen.

SBM Offshore
Nog een dip-geval, maar met andere toestanden. Werd er in 2014 nog een enorme winst behaald, over het boekjaar 2015 was daar nog geen 10% van overgebleven. Het aanzien van de onderneming heeft een enorme knauw gekregen door geluiden en vermoedens rond fraudeperikelen. Momenteel doorzoekt de VEB de gang van zaken door van alles uit te vragen.
Een van de overheersende conflicten speelt met Petrobas in Braziliƫ. Juist deze week kwam het nieuws langs dat men tot een schikking is kunnen komen; het gaat om de somma van 163 miljoen euro. Wellicht is de onderneming in staat om hierdoor een punt te zetten achter deze langlopende kwestie. Dat geeft een positief gevoel naar voren toe. We houden het in de gaten.

Randstad
Wat is er aan de hand? In de laatste drie maanden zakt het aandeel, eigenlijk zonder aanwijsbare reden, behoorlijk weg. Van een niveau van rond de 45 euro daalde het aandeel af naar iets boven de 32,50 euro. Er zijn wel wat grote effectenhuizen die de koersdoelen neerwaarts bij hebben gesteld. Maar duidelijke beeldvorming ontbreekt. Ja, geluiden als een achterblijvende performance, of vanuit de VS een uitgesproken vermoeden dat de winstvorming in 2018 zal gaan afvlakken en ga zo maar door. Geen echte concrete aanwijzingen in de actualiteit. Integendeel; de rol van flexvormen is na de recent ingevoerde wetgeving niet bepaald minder geworden. Bij uitzenden is er geen discussie over zaken als schijnzelfstandigheid; net als bij detachering en payrolling. In de afgelopen week trok het aandeel overigens aardig bij van 32,58 euro naar 39,05 euro. Tegen de verlaagde koersdoelen in. En dat kon zich zo maar eens voortzetten.

Zo zijn er meer fondsen die op dit moment ogenschijnlijk wat achterblijven. Het is een uitdagende gedachte er van uit te gaan dat er zeker hier en daar ingelopen zal worden op de andere, al weer in het ‘normale’ verkerende fondsen. We gaan het zien.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , ,