Na een hele slechte week eens aan kopen denken?

Griekenland
Tijden lang stond Griekenland garant voor twijfel en dalende koersen. Deze keer speelt het slechte in de week elders, want met de Hellenen gaat het een stukje beter. Wel komt het door de schuldeisers gevorderde pakket bezuinigingen en hervormingen voor het overgrote deel nog op het land af. Dat zal in het bedrijfsleven de nodige pijn gaan doen, maar het meest bij de bevolking. Toch stemde het parlement in met het doorzetten van de maatregelen, want het is snakken naar normale tijden en herstel van de geknakte reputatie van het land van de Olympus. De economie vertoont de eerste tekenen van opleving; nu doorzetten.

China
De ellende op de beurzen wereldwijd werd veroorzaakt door deze grootmacht. Met een in eigen ogen haperende economie en een uit de pas lopende munteenheid. Meerdere dagen van devalueren van de Yuan zorgde voor schokbewegingen in de valutaverhoudingen, die in elk land grote onrust in het koersgedrag met zich bracht. De dalende standen kunnen voor een heel groot deel worden toegeschreven aan de krampachtige interventie van de centrale bank. Natuurlijk spreekt men de verwachting uit dat de ingreep van positieve invloed zal zijn op het verbeteren van de economische ontwikkeling.

Eigen land: Imtech
Dat het niet goed ging met Imtech was al bekend. Toch is het fascinerend om een voor ons land in vele projecten en lopende contracten gewaardeerd bedrijf in enkele dagen compleet uit het zicht te zien verdwijnen. Dat wil zeggen: voor de aandeelhouders, want die blijven met lege handen achter. Voor de banken is het een heel andere aangelegenheid. Er wordt koortsachtig overlegd hoe de verscheidene onderdelen tegen zo goed mogelijke opbrengsten kunnen worden verkocht. Een leger koopjesjagers zal zich wel aandienen. Immers, er is een voorheen immens goed vaderlands bedrijf thans in stukjes te koop.
Hopelijk wordt er op korte termijn onderzocht in welke windrichtingen de grote geldstromen zijn gevlogen, die het bedrijf hadden moeten redden. Het is eeuwig zonde dat dit de enige afloop kan zijn. Hoe fout is het er intern dan wel niet toegegaan dat de boel niet meer te redden was? Het roept grote vraagtekens op voor alle werknemers die mogelijk moeten vrezen voor hun baan, maar ook voor de doorsnee belegger.

Zwakke broeders
Ze vallen niet zomaar om, maar halen op het moment ook geen goede rapportcijfers: Delta Lloyd en Aegon. Jawel, AEX-fondsen die behoorlijk worden afgestraft op basis van cijfers die als tegenvallend worden beschouwd, door de analisten althans. Bij beide bedrijven werden andere, betere, cijfers verwacht en dat levert natuurlijk overdreven koerscorrecties op bij bekendmaking. Het lijkt te schorten aan de communicatie met de analisten. Bij bedrijven die vele miljoenen aan imago-building en marketingstrategieĂ«n budgetteren mag dit eigenlijk niet voorkomen en zeker niet bij aan de AEX genoteerde fondsen. Het zijn geen cijfers die het aandeel niet koopwaardig maken – beide merken zullen wel weer van deze verkeerde dip gaan herstellen – maar een goede beurt was het niet in een toch al overspannen week.

Het gaat ondertussen blijvend goed met onze economie wordt het land bericht; alle reden dus om weer snel terug te keren naar stijgende koersen.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,