Indexen zetten de opmars voort: december is begonnen

Verzekeraars
Na verschillende jaren narigheid als erfenis uit het woekertijdperk hebben de verzekeraars allen een plan van aanpak ingediend bij de Nederlandse Bank. Deze wilde inzicht in hun visie over het opvangen van de nog steeds afnemende markt op levensverzekeringen. Door de diverse processen is de belangstelling voor behoorlijk wat verzekeringsvarianten enorm afgenomen. Men zal met nieuwe of vernieuwde producten proberen om verloren terrein terug te winnen in de komende jaren. Met collectieve en individuele mogelijkheden. Vorige week noemden we al de pensioenvoorziening voor zzp’ers, die onlangs tot stand kwam. Deze regeling lijkt op een collectieve dekking, maar is het eigenlijk niet. Er wordt door de verzekeraar een persoonlijk potje voor de verzekerde beheerd. Een betaald gemak voor wie het zelf niet kan of wil regelen.

Bezuinigen
Niet alleen de overheden blijven maar doorgaan met bezuinigen. Door de te fragiele verbetering van de economie verkeren voortdurend grote beursgenoteerde ondernemingen in moeilijk vaarwater. ING maakte bekend dat er voor 200 miljoen bezuinigd zal gaan worden. De oude, los van elkaar staande, IT-systemen moeten op de schop. Er komt een enkel, waar mogelijk simpeler, systeem voor in de plaats. Me een parallel lopende efficiencydoelstelling zullen er rond 1700 arbeidsplaatsen worden heroverwogen.
U heeft de pilotenstaking bij AirFrance-KLM mogelijk nog in het geheugen. Men verzette zich tegen de oprichting van een nieuw bedrijf dat als prijsvechter in de markt moest gaan komen. Niet bij ons was het motto. Nu zijn we aanbeland bij de volgende ronde. Er gaat voor 700 miljoen worden bezuinigd bij KLM, uiteraard met een groot verlies aan arbeidsplaatsen. Tegelijkertijd zal er worden geïnvesteerd in nieuwe activiteiten voor 550 miljoen euro, om nieuwe uitdagingen aan te kunnen in de huidige luchtvaartmarkt. Wat ging er ook al niet door ten gevolge van de staking? We zullen het volgen. Het aandeel AirFrance-KLM reageerde positief op het nieuws met een mooi slot op 8,48 euro.

VOC-erfenis
Dat vaderlandse ondernemers over de hele wereld actief waren met handel is een geschiedkundig feit. We verdienden ons geld al in vele eeuwen ook buiten de landsgrens. Wat komt er zoal langs als we naar de afgelopen week kijken?

  • Fugro gaat voor het Chinese Dong een groot stuk zeebodemprofiel in kaart brengen voor een te ontwerpen windmolenpark.
  • ASML denkt in de komende jaren de omzet te kunnen verdubbelen met de productie van hun nieuwe chipmachines. Daar is de Nederlandse markt te klein voor. De eerste twee bestelde machines worden gemaakt voor hun belangrijkste afnemer in Taiwan.
  • Arcadis kwam zelfs twee keer voorbij. Voor het metrosysteem in New York gaat men een vloedkering ontwerpen om hoogwatergevaar te kunnen afwenden voor de stad. Tegelijkertijd haalde men een consulting-opdracht binnen in het Verenigd Koninkrijk, via een dochteronderneming.
  • Gemalto zal voor een conglomeraat van banken en ondernemingen in Nieuw-Zeeland gaan werken aan de beveiliging van onder meer contactloze betaaldiensten.
  • BAM zal in Oostenrijk een elektriciteitscentrale gaan bouwen.

Het is wel eens fout gelopen met buitenlandse activiteiten; we schreven dit jaar over BAM en Imtech en opgelopen narigheid bij projecten ver weg. Maar de conclusie blijft dat de VOC-geest nog volop in ons ondernemersbestel zit.

OPEC
Donderdag was een spannende dag. Een invloedrijke lobby moest de Opec aanzetten tot het besluit de olieproductie te gaan beperken. Enerzijds omdat er afnemende vraag is en anderzijds om de prijs op een hoog peil te houden.
Het besluit viel om niet aan het huidige productieplafond te tornen. Het is uitermate boeiend om de reacties op een dergelijke beslissing te vernemen. Economische en politieke grootmachten hebben niet altijd dezelfde agenda. De aandelen van de oliefondsen liepen wereldwijd een deuk op van tussen de 2 en 4%. Royal Dutch Shell begon de week op 28,63 en sloot op 26,84 euro. We zullen de pomp ook de komende tijd in de gaten houden.

Overnames
SHV zal begin december komen met het memorandum betreffende het bod op Nutreco. Mogelijk geeft het nader inzicht in de ontwikkelingen rond de voorgenomen overname, alsmede de status van eventuele vijandige biedingen.Ziggo zal van de beurs gaan verdwijnen na de overname door Liberty Global na de verkregen toestemming hiervoor van Brussel. Op 19 december is de laatste handelsdag in het fonds om vervolgens na 22 december de notering te stoppen.

De standen
De indexen zetten de opmars voort. December begint met mooie standen. De AEX had aan het eind van de week wat last van het OPEC besluit door de dalende koersen van de oliefondsen. Over de week blijft een plus over van 2 punten, waardoor de index uitloopt van 423 naar 425 punten. De AMX en de ASX hielden er goed de vaart in. De AMX wist met 8 punten toe te nemen van 623 naar 631 punten. De ASX kwam zelfs tot een resultaat van 9 punten erbij en loopt uit van 569 naar 578 punten.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , ,