Hollen of stilstaan

Hollen
Zoals vaker is voorgekomen na een week met dalende koersen zonder al te veel aanwijsbare oorzaken, verloopt de daarop volgende week totaal anders. Zo ging het de afgelopen week, wederom zonder duidelijke oorzaken. In beursland kijkt men hier niet van op. De resultaten mogen er zijn. De AEX liet de valse start achter zich en pluste er 17 punten bij van 415 naar 432 punten. Dit ziet er heel behoorlijk uit. De AMX laat zich ook niet onbetuigd en wist 10 punten op te klimmen. De index sloot van 634 op 644 punten. Voor de ASX verliep de week heel wat rustiger. Met een bescheiden resultaat van 3 punten schuiven we op van 589 naar 592 punten. De vaart zit er goed in halverwege januari.

Stilstaan?
Philips kwam met een bericht dat als een winstwaarschuwing overkomt.

Ahold kondigt wijzigingen aan in de top. De huidige voorman gaat het veld ruimen. Er wordt geen verlies geleden, maar er lopen te veel zaken niet naar behoren. Prijsvechten is in deze tijden voor vrijwel elke grote onderneming aan de orde, maar dat mag niet ten koste gaan van in decennia opgebouwde verhoudingen met vaste leveranciers enerzijds en de franchise-ondernemers anderzijds. En juist bij deze aan de holding verbonden partijen rammelt het momenteel. Multinationals zullen de jarenlange betreden succespaden hoog nodig moeten aanpassen aan de huidige tijdgeest. Hollen dus.

AirFrance KLM zit al volop in dat traject, al hielden de vakbonden en de pilotenstaking vorig jaar het proces op. Om te overleven als grote speler zal men wel moeten. Natuurlijk komen er dan berichten langs over duizenden arbeidsplaatsen, die mogelijk gaan verdwijnen en zal er in februari gewezen worden op de noodzaak van het “omvormen” van Transavia naar een modernere dienstverlener met bestemmingen in allerlei Europese hoeken en gaten. Als de klant het wil, wordt er op de behoefte ingespeeld. Andere, vaak kleinere, maatschappijen verstaan deze format al.

Wanneer klaart het weer op in de bankenwereld? De Bank of America en Citigroup maakten beiden deze week bekend dat er procenten minder winst wordt gemaakt door de hoge juridische kosten in verband met miljarden-akkefietjes uit de afgelopen jaren. U weet wel, handel in slechte leningen, renteschandalen, enzovoorts. Niet dat ze geen winst maken, maar toch. Goldman Sachs voegde zich later ook bij de mineur-winststemming.

Uit eigen land vernemen we momenteel geen tegenvallend nieuws. Maar dan Zwitserland: grote opschudding in verband met het loslaten van de bodemkoppeling tussen de eurowaarde en de Zwitserse frank. De frank steeg op één dag met 25%; dit heeft majeure gevolgen voor de wisselkoers en het doet de euro geen goed, want die staat al voortdurend onder druk versus de dollarkoers. Het was ook de achtergrond van de koersdaling bij DSM op donderdag. Maar ook de eigen grote banken in Zwitserland kampen met grote gevolgen als gevolg van de koersverschillen. Onrust alom. Een week zonder gefronste wenkbrauwen mag ook wel eens.

En verder
Bam pakt er weer een mooie opdracht in het buitenland bij. Het betert nog steeds in de bouw, ook in het eigen land. Fokker heeft opnieuw orders gekregen vanuit de JSF-ontwikkeling. Gemalto gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van identiteitskaarten voor Uruguay. Fagron, voorheen Arseus, wist deze week elke beursdag af te sluiten met een hogere koers. respectievelijk 32,98 – 33,96 – 34,04 – 34,58 – 34,68. Mooie performance.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,