Er gebeurt van alles onder de oppervlakte bij een rustige beurs

De standen
Geen schokkende dalingen of stijgingen. Wel verschil in richting deze week. De AEX liet wat liggen. Met een daling van 577 naar 572 punten ging het om 5 punten. Een klein verliesje. Bij de AMX ging het beter. Het is de enige index die weet te plussen. Van 843 naar 850 geeft een resultaat in de buurt van 1 procent, 7 punten. Bij de AScX viel het wat tegen. Een daling van 957 naar 944 punten markeert toch wel een behoorlijk verlies van 13 punten. Het geeft alles bij elkaar na enkele klimweken een soort pas op de plaats aan. Maar er gebeurde wel het een en ander.

Kiadis
Dit fonds zorgde op vrijdag voor een onaangename verrassing. In de pharma heeft een nieuw geneesmiddel in verschillende fases erkenning en goedkeuring nodig. In de fase waarin hun huidige ontwikkeling verkeert, zal de EMA, de Europese beoordelaar, mogelijk niet tot de gewenste goedkeuring komen. Althans niet in deze status. Dat is heel vervelend bericht voor een pharmafonds. Natuurlijk mag er dan een koersreactie verwacht worden. Maar een halvering van de koerswaarde komt wel behoorlijk hard aan. Poeh. Kiadis zal de handen vol hebben aan deze situatie. En het zal de nodige tijd vergen om de koers te zien herstellen.

Beter Bed
Het kan ook de andere kant op. Beter Bed is genoteerd in het overzicht Lokaal, maar komt nog in heel veel portefeuilles voor. Er zijn posities genoeg, die op een groot verlies staan, soms wel tot 60 of 70%, of nog meer. Dat is in een geruime tijd van wegzakken ontstaan. Het hoofdpijn dossier lijkt nu te zijn opgelost. Het merk Matratzen Concord Ltd is na een lang traject verkocht. Dus breekt er een periode aan van hard werken aan herstel van de “afgezakte” koers. Dat kan best lang duren. Maar het geeft ons hoop op betere tijden. En dat is belangrijk, want gemiddeld komt in elke portefeuille van onze deelnemers dit fonds in 1 tot 2 posities voor. Wij hebben dus heel veel reden om geduld te hebben. Maar ook dat hoort er bij. Beleggen is ook kunnen wachten op terugkerende waarde.

Posted in Weekbericht