En dat was juni. Tijd voor de halfjaarcijfers.

Standen

De AEX is in het eerste halfjaar gestegen van 486 naar 561 punten; een marge van 75 punten. Heel mooi ondanks de laatste matige maanden. Het is onveranderd onrustig op het wereldtoneel, maar dit resultaat mag er absoluut zijn. Eerlijkheidshalve valt wel te vermelden dat het vorige kalenderjaar zeer in mineur eindigde. Dat is wel nuttig voor de belastingaangifte over 2019 volgend jaar, maar beleggers denken daar anders over. De AEX is dus op het goede spoor.
De AMX laat een nog grotere marge zien. Deze index steeg van 652 naar 795 punten, een run van 143 punten! Terugkomend uit een nog dieper dal vorig jaar. Een verbetering die veel enthousiasme los maakt en onveranderd positieve verwachtingen schept. Maar het moet allemaal nog wel gebeuren. Deze run is heel OK.
Ook de AScX heeft het prima gedaan. Met een stijging van 889 naar 973 punten komt de verbetering uit op 84 punten, een score tussen de andere indexen in. Ook hier alle reden tot tevredenheid. Nemen we de drie indexen bij elkaar dan komt het groeicijfer op 14,9%. Een best halfjaarcijfer.

Alleen maar positief?

Geen vuiltje aan de lucht, zult u denken. Toch wel. Er is een groot verschil tussen de portefeuilles van onze deelnemers. Een groot aantal fondsen is parallel met de stijging hersteld en weer min of meer op het “oude” niveau. Maar er is eveneens een fors aantal fondsen veel minder veerkrachtig gebleken. Deze staan nog behoorlijk op achterstand. De mix van de samenstelling van de portefeuille is daarmee van een groot belang. Kortweg gezegd: veel deelnemers staan al op vier of vijf procent rendement, of zelfs veel meer, terwijl er ook een aantal rond 1 of 2 procent of iets daarboven blijven hangen. Dat zegt niets over het volgende half jaar, maar zal wel extra onze aandacht krijgen. Het mooiste zou het zijn als ze tot een inhaalslag kunnen komen. Wij zullen deze deelnemers met graagte met raad en daad bijstaan. En de factor tijd helpt doorgaans ook een handje.

Rendement

In de categorie posities op (te grote) achterstand daalt het meetcijfer van 74 naar 50%. Een enorme verbetering, gezien de koersontwikkeling, maar het laat ons ook zien dat de helft van de posities nog niet op stoom is. Het zal dan ook niet verbazen dat de categorie, die het naar wens performen aangeeft, is verbeterd van 15 naar 33%. En jazeker, er is in de eerste helft van het jaar door te verkopen een goed resultaat behaald. Het cijfer gerealiseerd en afgerekend rendement komt uit op 5,23% van het belegd vermogen. Dit cijfer bestaat dan weer uit 3,07% koerswinst en 2,16% dividend. Een heel mooi rendement voor een halfjaar stand. In het tweede halfjaar zal het component dividend niet opnieuw van deze omvang zijn. We koesteren met tevredenheid deze tussenstand.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht