Een enkel punt overhouden is tegenwoordig een kunst

AEX
Dat deed de AEX. De week liep redelijk goed. Tot vrijdagmiddag natuurlijk. Wederzijdse verhogingen van de importheffingen en het is weer kermis. Een aangename week naar de knoppen. Niet dat de heffingen ons eigen land betreffen. Maar als grootmachten ergens ruzie over maken, blijven we niet buiten het schootsveld. En zo gaat het dan. Een cursus waarzeggen is hier niet voor nodig.
De AMX kreeg ook een behoorlijke tik, maar weet 3 punten over te houden. De AScX met veel vaderlandse fondsen deed het beter. Van 935 naar 954 punten, een knappe verbetering van 19 punten. Hup Holland.

Dividend
Momenteel staan er verschillende fondsen ex dividend genoteerd. Dat zijn beleggers gewend in mei en juni. Het is aangenaam om buiten die periode door het beursjaar heen dit soort berichten te ontvangen, met op korte termijn de afrekening van het dividend. Het vormt een heel belangrijk onderdeel van het te behalen resultaat. Dat maakt beleggen absoluut aantrekkelijk om rendement uit het vermogen te halen. Zeker als de koersontwikkeling zo goed als stil valt of zelfs onder water staat. Rendement in de vorm van een cash afrekening van het dividend of de waarde ontvangen in de vorm van extra aandelen.

Rente
Wij hebben het graag over te ontvangen rente. Spaarders kiezen op basis daarvan een spaarvorm uit. Beleggers zien vaak het dividend als een soort rentevergoeding. De rentestand is in de huidige tijd een soort spook achter het gordijn aan het worden. Het woord bestaat, maar zie het maar te ontdekken. Stop met denken in procenten, in het beste geval gaat het om enkele tienden van een procent. Compleet te verwaarlozen, dus.
Bij het innemen van een positie in een bepaald fonds is het van belang om te weten of, en zo ja, hoeveel dividend het fonds over de laatste jaren heeft toegekend. Als er voldoende posities in portefeuille worden gehouden met een goed dividend, bijvoorbeeld van 2 of 3 of meer procent, dan zal de hele portefeuille op jaarbasis alleen al om die reden al renderen. Of u tussentijds andere posities inneemt door verkoop en koop, of niet. Gewoon blijven zitten loont ook. Zelf voor rendement zorgen, prachtig.

Posted in Weekbericht