De Sint is er; wat zal hij ons komen brengen?

Europa
Het wegzakken van de beurzen is helaas weer in gang gezet. Het lijkt wel of optimisme niet meer bestaat. Toch is het niet dramatisch, het kan op een beetje positief nieuws ook zo maar weer de andere kant opschieten. Volatiliteit met aan het eind van de week een klein wegzakkertje. Cijfers? De AEX van 526 naar 524; minus 4 punten. De AMX van 727 naar 712; minus 15 punten. De AScX van 944 naar 937; minus 7 punten. De deuk van de week zit opnieuw in de AMX.

Het Brexitdrama zorgt voor de meeste onrust. De conservatieven hebben het verraad in de oudheid op Caesar goed onthouden. Tweespalt verdeelt de partij tot op het bot; de “hardlijners” hebben zich al lang uit de voeten gemaakt en wachten op de totale verzwakking; de Brexit-onderhandelaar stapt na ja te zeggen de volgende dag op; andere politici laten de boel in de steek; een motie van onvermogen of wantrouwen hangt in de lucht vanuit de “eigen” partij.

De geschiedenis herhaalt zich, maar dan deze keer zonder “echte” dolkstoten. Wat een land. Wat een complete minachting voor je bevolking. Maar in Italië doen ze ook erg hun best. Het is daar warmer, dus we gaan lekker op tijd met pensioen en betalen minder belasting. Dat levert natuurlijk wel stemmen op voor je beleid. Handig, vooral als je de batterijtjes uit de rekenmachine haalt om het oplopende tekort uit te rekenen.

Allemaal onder hetzelfde credo: America first. Britain first. Italia first. Enzovoorts. In Rusland wisten ze dit al lang.

Nederland
De waarde van de vaderlandse fondsen is doorgaans nog echt. Gefinancierd met echt geld. Geen fake waarde. Maar in deze magere en onrustige tijd is de onderliggende waarde over vrijwel alle fondsen aan de (te) lage kant beland. En dat zien we graag wat anders. Onze economie is gezond en zeer wel in staat om snel te kunnen herstellen. Maar daar is wel een beetje rust voor nodig in beursland. Laten we dat eens op ons verlanglijstje zetten. Want hij is er nu. Waar is mijn schoen? Dank U, Sinterklaasje!

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht