De indexen hebben moeite met richting kiezen

De standen
Nerveus gedrag en bij het minste of geringste behoorlijk overreageren: zo valt het beurswereldje momenteel zo ongeveer te omschrijven. Er is nog niet voldoende vertrouwen dat het goed zal blijven gaan, maar er komen ook weer hogere omzetten of betere resultaten voor en zelfs ruimer zicht op dividend in 2015 bij grote spelers. De AEX eindigt de beursweek zoals deze begon op 411 punten. Er zal nog wat moeten gebeuren, willen we het jaar niet als “te mager” eindigen.

De AMX kon de 600 punten net niet vasthouden en laat 4 punten gaan; de index sloot van 600 naar 596 punten. Ook de ASX hield het niet helemaal droog. Met een gering verlies van 1 punt daalde deze van 563 naar 562 punten. Hopelijk nemen we de komende week afscheid van de status quo met een beter resultaat.

Minnen
Wat houdt positieve koersontwikkeling tegen? Winstwaarschuwingen. Heijmans kwam met een dergelijk bericht. Tegenvallers in de utiliteitsbouw gaan de nodige arbeidsplaatsen kosten. Het onderwijs stelt werkzaamheden uit of schrapt plannen voor groot onderhoud of (ver)nieuwbouw. Op een nerveuze beurs zakte het fonds met 15%; zoiets neemt weer veel tijd om te herstellen. Een soortgelijke domper kreeg Brunel te verwerken. In de engineeringactiviteiten wil het niet erg vlotten en dat komt tot uitdrukking in tegenvallende winstcijfers. Bovendien rommelt het in de board en dat verklaart het plotselinge vertrek van de COO. Uiteraard met een zak geld. De onrust in het bedrijf wordt direct tot uiting gebracht in een forse koersval. Zuchten en aan het werk. Over de koersdaling van Imtech verbazen we ons al niet meer. Deze keer schijnt er iets verkeerd te zijn gegaan rond de mededingings-spelregels in Duitsland. Onderzoek volgt. De koers krijgt een klap. Het beursklimaat kan dit soort voorvallen missen. Focussen op herstel was en is de opdracht.

Plussen
Het kan natuurlijk ook anders. Soms lukken dingen wel en dat geeft een veel prettiger gevoel. De performance van KPN wordt als steeds sterker ervaren; de koers heeft een duidelijke drang in de goede richting. Voor 2 miljard euro wordt er aan schuldreductie gedaan door opkoop van obligaties. De financiƫle positie van het bedrijf wordt daar beter van en de rentelasten voor volgend jaar beduidend lager. Een ander voorbeeld van vooruitgang zien we bij ING. Het fonds staat er goed voor en heeft inmiddels de laatste terugbetaling aan de Staat gedaan. Lening afgelost; weer eigen baas. We mogen voor volgend jaar mogelijk weer uitzien naar dividend. Zelfs de gedachte aan een eindejaarsdividend is niet op voorhand uitgesloten. En waar de ene bouwer bij de minnen is vermeld, valt er ook een bij de plussen te noemen: BAM. De te verwachte resultaten over 2014 blijven onverminderd binnen bereik, de huizenverkoop is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en het orderboek beslaat ruim 10 miljard euro. Het gaat op een aantal plaatsen absoluut de goede kant op.

Op woensdag 12 november gaat Royal Dutch Shell ex interim dividend. Vrijdag 14 november stelt Beter Bed het interim dividend betaalbaar van 0,28 euro per aandeel.

Posted in Imtech, ING, Royal Dutch Shell, Weekbericht Tagged with: , , , , , ,