De indexen gingen deze week in de achteruit

Waarom
Het waarom is altijd een beetje koffiedik kijken. Natuurlijk zijn er omstandigheden waarop gereageerd kan worden. Is het de Brexit-status? Er is nog maar een aantal dagen te gaan en werkelijk niemand heeft enig idee hoe het zal gaan lopen. Onzekerheid, daar houdt de beurs niet van. Of het uitlopen van het overleg tussen de VS en China over de handelsbetrekkingen. Gedoe met de handel mondt vaak uit in koersreacties. Ook niet echt handig. Het banenrapport in de VS viel nogal tegen. Nog meer gebibber. En de ECB stelt een zwakke economische groei vast. Dat willen we ook al niet.

Het is een feit dat de indexen ruimte moesten prijsgeven. De AEX daalde over de week met 8 punten, de AMX raakte er 18 kwijt en de AScX liet er zelfs 21 verloren gaan. Een week in mineur. Er is dus een deel van de ingelopen achterstand van het eind van vorig jaar weer verdwenen. De komende week zal uitmaken of het incidentele verontrusting is of dat er wat meer achter zit. Wij hebben er wel vertrouwen in, want dit soort nieuws is er eigenlijk elke week wel.

Assist
Niet alle posities in de portefeuilles hadden last van de dalende koersen. Er zijn altijd fondsen die tegen de stroom in presteren en dat geeft dan ruimte om winst te nemen. Dat heeft zich ook de afgelopen week voorgedaan. Als een fonds boven de 100 procent noteert, is er sprake van theoretisch resultaat. Op het moment dat de positie wordt verkocht, gaat het resultaat over in behaalde winst. Het cijfer behaalde en afgerekende winst is na de vorige week opgelopen van 1,355% naar 1,582% van het belegd vermogen. Dalende koersen of niet. Op naar de volgende uitdagende week.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht