De drie indexen weten deze week te plussen

Standen
De AEX plust van 552 naar 562 punten. Een stap vooruit. In deze onregelmatige tijden is het aangenaam als een index er na een week wat beter op is geworden. De AMX lukte het ook. Deze index klom van 7676 naar 778 punten. Met een positief saldo van 11 punten de weekwinnaar. En de AScX bleef niet achter. Eveneens een plus, deze keer van 968 naar 973 punten. Een verbetering van 5 punten. Een verademing, zo’n week. Verbetering van koersen levert al snel zwarte puntjes op in de overzichten en er dienen zich weer verkopen aan. Heerlijk, een positieve week.

Fastned
Een nieuwe notering aan Euronext Amsterdam. Altijd spannend natuurlijk. Maar er zitten verschillende kanten aan.

Donderdag werd de notering nog uitgesteld omdat de omstandigheden niet aan de verwachtingen voldeden. Vrijdag is het fonds formeel in de notering gekomen. En dan wordt de introductie op 10,00 euro gestart, om gedurende de dag een enorme spurt te maken naar 52,99 euro. Een track van 423% binnen één beursdag. Abnormaal! Hoe kan zoiets gebeuren?

De koers ging als een raket omhoog, Maar voor dit plezier kwamen veel te weinig particuliere beleggers aan de beurt. Maar er zullen zeer tevreden figuren rondlopen. Vooral omdat het aantal te verhandelen aandelen niet boven de 125.000 stuks is uitgegeven, naar verluid. Dan zal het vooral enkele grote spelers behagen. En was dat eigenlijk wel de verwachting? Het blijft een beetje raar: een donderdag, die we maar moeten vergeten met elkaar; een vrijdag waar het plafond er een keer of wat uit gaat. Het doet wel een beetje Amerikaans aan.

Onwillekeurig denk je dan terug aan de introductie van World On Line, nu al weer in het verleden. En toen waren de (gewone) beleggers uiteindelijk het kind van de rekening. Laten we hopen dat deze introductie van een andere orde is.

Fastned heeft torenhoge ambities. Elektrisch rijden zal uiteraard voor een snel stijgende vraag om laadpunten vragen. Maar de ontwikkelingen in de auto-industrie gaan ook met een enorme boost. Want iedereen wil mee eten van de te verwachten groei, en dus vraag. Ook zal onze vaderlandse olieboer niet helemaal stil blijven zitten. Die heeft de ambitie om de baas te zijn van welke energielevering dan ook, dus belangstelling voor dezelfde markt. En zo zijn er nog veel meer. Best spannend.

Posted in Weekbericht