De beurs hield de afgelopen week zijn eigen ‘Oktoberfesten’

Opveren
Zo kan je het wel noemen. Van een doorsnee nieuwsuitzending houdt vrijwel niemand een goed gevoel over. Niet over ons eigen land, niet over Europa, en zeker niet mondiaal. Nu wordt van alles wat niet goed gaat, graag onder onze aandacht gebracht, want goed nieuws verkoopt nu eenmaal veel minder. We moeten het er mee doen.
In dezelfde week veert de beurs op. Kijk maar even mee. De AScX steeg van 943 naar 957 punten, een resultaat van 14 punten of een mooie 1,5%. De AEX deed het beter van 564 naar 577 punten, een plus van 13 punten of 2,5%. En dan de AMX, die een sprintje trok van 811 naar 843 punten; maar liefst 32 punten verschil, of zo tegen de 4%. Een beste week dus. Noem het maar gerust opveren.

Waarde
Men merkt het niet altijd direct aan een groter volume aan verkopen, ook al viel er het nodige te doen. Nee, deze week voelt het meest in de actuele waarde van de portefeuilles. Elke portefeuille kent een tweetal kengetallen. Enerzijds het cijfer gerealiseerd rendement. Het bedrag wat aan resultaat aan de portefeuille is onttrokken en dus is afgerekend. Dat is een cijfer wat gedurende het beursjaar optelt tot een totaalbedrag. Anderzijds de actuele waarde van de portefeuille. Deze is vaak lager dan het nominaal ingebrachte vermogen, omdat koersen tot onder de 100 procent kunnen zakken. Als de koersen boven de 100 procent stijgen, komen de verkopen in zicht. Er onder bevinden we ons in de wachtkamer. Daarom is de actuele waarde doorgaans onder de 100%.

Opverende koersen zorgen op de eerste plaats voor het minder minder effect. De actuele waarde schuift dichter naar de 100%. Daar wacht elke belegger op. En dat is de afgelopen week gebeurd. Heel fijn. En ook met een verkoopje hier en daar. Reden tot tevredenheid.

Posted in Weekbericht