Arcelor Mittal, wat gaat 2016 doen?

De AEX
Onze hoofdindex wiebelt zo’n beetje rond de 450 punten. Er zit even weinig schot in. Overigens hadden we enkele maanden geleden met graagte voor dit niveau getekend. Maar we willen natuurlijk altijd weer verder. Weliswaar kan er altijd het nodige uit de hoed tevoorschijn komen van de ECB of de FED, maar het gaat nog steeds niet onverdeeld voortvarend met het economisch resultaat wereldwijd. Wekelijks worden we geconfronteerd met haperende economieën en wereldspelers die massa’s arbeidsplaatsen moeten of willen bezuinigen.

Hoewel in ons eigen land ook niet alles koek en ei is, behoren we wel tot de groep betere spelers. Alleen bij de pensioenfondsen is de nood onverminderd hoog. Niet dat er tekorten zijn, maar die belachelijk lage opgelegde rekenrente. Daar kan de overheid binnen de kortste keren wat aan doen, maar die lijkt geen trek te hebben om de kunstmatige kastijding tot een einde te brengen.

Arcelor Mittal
Op de wereldmarkt voor staal worden tegenwoordig weinig feestjes gevierd. Toch zoomen we deze week eens in op deze grote speler. Had het aandeel eind 2014 nog een waarde van rond de 10 euro, in 2015 daalde het verder naar een euro of 5 tegen het einde van het jaar. Analisten spraken de verwachting uit dat in het jaar 2015 wel eens een aardig herstel kon komen, maar er ging tegelijk een soort spookbericht rond dat er mogelijk een emissie op handen zou zijn in verband met een veel te hoge schuldpositie. Daar worden beleggers dan weer onrustig van.

In de portefeuilles
Bij heel veel beleggers komt een fonds als Arcelor Mittal in de portefeuille voor. Een wereldspeler in staal, een grote internationale marktpartij, geflankeerd door grootbanken; een rustgevend idee voor aandeelhouders en beleggers. Het wegzakken van de koers door 2014 en 2015 heen weerhoudt ze overigens niet van het koopgedrag. In vele portefeuilles zal het aandeel daardoor tegen verschillende waardes voorkomen. Geduld hebben is een schone zaak, maar een aantal posities tegen diverse waardes vragen om aandacht en een soort van actie. Opruimen? Wegdoen en verlies nemen? Middelen en nog even wachten? Boeiend.

Wat doet 2016?
Laten we eens kort door de eerste vier maanden van dit jaar lopen. Op 11 februari noteert het aandeel 2,62 euro: alle zenuwen staan gespannen. Dan begint een redelijk snelle opmars. Op 14 maart sluit Arcelor op 4,839 euro.

Het spookbericht was geen spookbericht. De emissie is daar. Wie interesse had kon intekenen om ontvangen rights om te zetten in nieuwe aandelen, met bijbetaling van 2,20 euro per aandeel. De investering in Arcelor Mittal daardoor nog groter wordend. Natuurlijk is er op grote schaal ingetekend om goed in de race te blijven.
En dan…15 maart, de eerste dag na de emissie 3,639 euro; 17 maart wordt de 4 euro gepasseerd (4,025); 12 april komt de 4,50 euro in zicht (4,491); 18 april in de buurt van 5 euro (4,957) en het aandeel sloot vorige week met 5,09 euro. Een mooie rally die de volhouders voldoening geeft en de aansporing om door te gaan. Er zal nog heel wat nodig zijn om evenwicht te halen over de voorbije jaren en, als het kan, een beetje erbij.

Hoe gaat het verder
De afgelopen week werd bekend dat er voor een miljard dollar aan eigen obligaties is teruggekocht, waarmee de eerder genoemde schuldpositie er weer beter voor komt te staan. Dit zegt ons ook het nodige over het verwachtingspatroon van de onderneming. Al met al is er sprake van een geslaagde emissie.

Over het jaar 2015 komt er geen dividenduitkering; hoe zal dit er uitzien aan het eind van dit jaar? Bij een heel rijtje grootbanken staat Arcelor Mittal op Buy/ Kopen met een koersverwachting die de 6 euro aardig voorbij gaat. Wellicht geen slecht idee om er nog een tijdje bij te blijven, maar dat moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen. Garanties bestaan niet.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , ,