AMX en ASX lopen verder uit, AEX valt iets terug

Er ligt een moeizame week voor de AEX achter ons. Oorlogen brengen altijd onrust in het economisch verkeer. De gebeurtenissen in de Oekraïne eisen de aandacht op; vooral de elkaar snel opvolgende tegenzetten van de kant van Rusland. Een nieuwe regering, door de Russen niet erkend, spant zich in om een ontredderd en nagenoeg failliet land van een nieuwe route te voorzien. Het mondiale machtsspel genereert alweer toenemende dreigementen; absoluut niet gewenste zaken.

Bij de grootbanken neemt de reserve en wellicht ook wel angst voor de vervolgstappen van de FED toe, wat wereldwijd de nodige druk op de koersen met zich brengt. Het ware beter als de sector eens de mouwen zou opstropen en de foute leningen en schuldposities rigoureus aan zou pakken in plaats van te rekenen op noodhulpmaatregelen. Wellicht weten we nog niet half hoe diep ze in de ellende zitten. Niet om vrolijk van te worden.

De AEX laat 2 punten achter en daalt van 400 weer terug naar 398 punten. Er zijn inmiddels twee maanden om in het lopende jaar zonder vordering van betekenis. De internationale economische verhoudingen lijken momenteel in ademnood.

AMX en ASX
Konden we u een week geleden al melden dat beide indexen meer dan 10 punten groei hadden gerealiseerd, dan kunnen we deze boodschap herhalen. Opnieuw zetten de AMX en ASX de positieve ontwikkeling door met 10 punten of meer. De vaart zit er aardig in in de vaderlandse economie. Het loopt momenteel heel goed. Steeds vaker klinken in diverse sectoren geluiden door van aantrekkende orderportefeuilles, herstellende omzetten en toenemend vacatureaanbod.

De ASX groeit met een score van 10 punten van 551 naar 561 punten. De AMX doet het zelfs nog iets beter met een winst van 12 punten. Deze index klimt van 653 naar 665 punten; een voortvarende stand. Ondernemend Nederland zet zijn beste beentje voor.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht Tagged with: ,