AEX zakt door 400-grens – alarmbellen!

In de diepte
Geen enkele beurs staat er momenteel goed voor. Aanhoudende dalende koersen doorbraken de 400-grens bij de AEX. In de tijd gerekend zijn we terug voor het jaar 2015. Alles zal opnieuw moeten. Geen fijne tijd.
De oorzaken van deze lange daling doen er eigenlijk niet toe; het is een feit. Natuurlijk zal elke weter, analist of goeroe de eigen voorkeurargumenten ten zeerste benadrukken. Tegenvallende cijferreeksen vertellen altijd een verhaal. Iedereen zal daaraan graag zijn eigen kleur geven. Uit voorraad leverbaar: een bijna stilvallend China, de te ver gedaalde olieprijzen, landen die opnieuw richting gevarenzone neigen of de weggemoffelde slechte positie van het bankwezen. En de uitleg die we krijgen verhult vaak nog de echte pijn die er achter zit.

De standen
Twee weken achter elkaar dalen, geeft ons geen reden tot juichen. Waar ging het deze week om: De AEX ging terug van 400 naar 391 punten, de AMX daalde van 616 naar 594 punten en de AScX moest ook een veer laten met een terugval van 697 naar 687 punten. Toch vormden de slotkoersen van vrijdag niet het dieptepunt van de week. Dat viel op de donderdag. De dag dat de beurs ook nog reageerde op de uitspraken van mw Yellen van de FED. De volgende rentestap is uitgesteld, omdat er twijfel is over de economische weerbaarheid; ook in deze situatie speelt de gekelderde olieprijs een rol. De angsten deden opnieuw hun werk. Op vrijdag werd er weer wat helderder gedacht en de beurzen toonden een aardig herstel. Met een enigszins opgelucht gevoel kon het weekend beginnen. De angst lijkt getemperd; wat zegt dit over de komende week?

In de min
De situatie verandert niet zo maar door een goede dag. Vrijwel elke portefeuille staat ongenadig in de min. Dat is niet alleen slecht voor het humeur, het staat tegelijk het opbouwen van resultaat in de weg. Een tijd van aanhoudende daling komt vaker voor. Daarin ontstaan weer nieuwe koopkansen, maar helaas is juist door dezelfde daling het saldo op de beleggingsrekening niet toereikend om nieuwe aankopen te doen. Hoe belangrijk is het om, indien mogelijk, te zorgen voor een buffer waaruit extra of steunaankopen gedaan kunnen worden, juist als de boel een beetje onder water staat. Makkelijk gezegd, lastig om die discipline op te brengen.
Waar ook discipline voor nodig is, is om nu het geduld op te brengen om te wachten op koersherstel. Het is verstandiger te wachten op betere tijden dan uit boosheid of frustratie verlies op te lopen. Immers koersverlies is meestal tijdelijk, maar onder de prijs verkopen levert een echt verlies op als resultaat. Maak de tijd tot een trouwe vriend. Geduld. Voorlopig zijn we nieuwsgierig of de opleving van vrijdag in de komende week een positief gevolg zal krijgen. Op naar de 400-grens en hup, doorzetten.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , ,