Hedendaagse regeringsleiders: Blaffende leiders bijten wel!

Vrijdag
Beurzen die kraken onder de over en weer gaande dreigementen van regeringsleiders. We lijken niet meer met elkaar te praten. Machogedrag en direct elkaar de maat nemen is de nieuwe standaard. En allemaal “democratisch” gekozen. Als we het vals spelen en manipuleren van het spelletje niet meetellen. Worden we daar met z’n allen echt beter van?

Geschillen los je op met overleg en het zoeken naar de middenweg. Elkaar niet in de verliezersrol duwen, is juist de kunst. Maar wellicht is dat niet meer van deze tijd.
Vrijdag lieten de indexen zien wat het gevolg is van de heen en weer vliegende importheffingen. Niet voor het eerst werd het resultaat van de week op de laatste beursdag weer ingeleverd. De AEX en de AScX lieten over de week 10 punten liggen; de AMX hield het per saldo droog en ging op dezelfde stand de week uit als de week er voor.

Assist
Binnen de portefeuilles verschoof ook wel het een en ander. De categorie “performing”, waarin fondsen presteren binnen de verwachte range en in de wachtkamer zitten voor een positief resultaat, nam 7% in volume toe. Dat geeft een goed gevoel voor de komende week. Door winstnemingen liep het belegd vermogen even iets terug, maar het cijfer gerealiseerd resultaat mag er zeker zijn. Een groei van 6,9 naar 7,4%. Dit cijfer betreft het resultaat inclusief uitgekeerd dividend. Er zijn wel ruime onderlinge verschillen, dus niet alle deelnemers zullen op dit cijfer uitkomen voor zichzelf. Maar het is prettig te ervaren dat de vaart er goed in zit. Op naar de volgende ronde.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht

Van week tot week bekeken, valt het dagelijks op en neer stuiteren minder op

Standen
De indexen hebben elk hun eigen gedrag: De AEX laat een punt of 4, de AMX doet het deze week goed met 9 punten er bij en de AScX pakt er ook nog 5. Alles bijeen komen we nog 1,1% te kort om op de stand van 1 januari te belanden. Er is dus nog steeds een lichte achterstand, hoe goed de AEX er ook voor staat.
Met het grootste gemak zien we koersmutaties van 7, 8, 9 of zelfs 10% voorbij komen; en dat wordt zeker niet de volgende dag gerepareerd. Dus wordt er door individuele fondsen met schokken gedaald of gestegen. Altice stelde ook deze week de belegger teleur met een forse daling. Geduld hebben is het credo, maar laten we hopen dat het USA-deel ons de komende tijd niet laat zitten. Per saldo blijft het fonds ons favoriete zorgenkind. Het mag wel wat beter.
ASMI komt de komende week met een speciaal dividend. Naar verluid zou er een uitkering van 4 euro per aandeel aankomen. Heeft u ook stukken in portefeuille?

Assist
Al dat gestuiter heeft ook de nodige invloed op de individuele portefeuilles. De plussen zorgden voor verkoopwaardige posities. De minnen zetten de boel nog steeds op scherp. Altice is ook hier een voorbeeld van. Het aantal fondsen dat ‘onderpresteert’ neemt niet meer toe. De laag, die behoorlijk in de gaten moet worden gehouden, is nog te groot. Gelukkig groeit het aantal fondsen met een stand boven de streep. Dat levert na deze week dan ook een hoger winstcijfer op wat is gerealiseerd; met elkaar zijn we gestegen van 6,7 naar 6,9%. Lekker doorgaan zo.
Het wachten is op een afnemend volume aan fondsen met een te grote achterstand. Maar de richting die de beurs op zal gaan is nu eenmaal niet te voorspellen. We kijken allemaal mee.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht Tagged with:

We zijn partner van de VS! Tenminste, als er geen Twitterbericht komt dat het anders is.

Als het Europa lukt om geen handelsoorlog te krijgen met de VS, dan is er echt sprake van een win-winsituatie. Voor de grootmachten in elk geval, maar voor een aantal lidstaten in het bijzonder. En daar hoort Nederland zeker bij. Ons land heeft grote belangen bij import en export van goederen en diensten en een zo ontspannen mogelijk handelsplatform. Een compliment voor het team Juncker.

De AEX en de AMX gingen met een hogere stand de week uit; de AScX toch weer met een minnetje. Dus niet alleen lof voor de AEX stand; de drie indexen verschillen nogal van niveau. Werk aan de winkel. De Pharmasector is een positief voorbeeld. Goed nieuws van Pharming. Een resultaat schrijven met zwarte cijfers zal een winnend gevoel hebben gegeven. Mooi hoor.

Assist
Het zat onze deelnemers ook deze week niet tegen. Er werd door menig fonds gestuiterd, zowel in de plus als in de min. Voorbeelden? Beter Bed laat weer eens 6% en Flow Traders zelfs 10% er af. Maar gelukkig ook de andere kant op: Nedap plust 6%, Signify plust 8% en SBM spant de kroon, nu de “schikking” rond lijkt te zijn. Een beloning van bijna 12% doet de koers heel erg goed.
De teller van het met elkaar gerealiseerde resultaat klimt verder op van 6,5 naar 6,7%. In de pocket! Daar kunnen we tevreden mee zijn.

Posted in Weekbericht

Midzomer en toch door het ijs zakken.

Wessanen
Een alom gerespecteerd fonds. Sterk in het op de markt brengen van natuurvoeding. Gaat ze over het algemeen goed af. En dan verrast de Franse markt. Op een of andere manier valt het eigen merk opeens niet goed in de smaak; de omzet blijft achter. In het Verenigd Koninkrijk speelt de wegzakkende koers van het Pond een onaangename rol. Het halfjaarcijfer valt tegen.

Of een gevestigd fonds nu zo veel miljoen winst maakt, of zo veel miljoen; de cijfers staan voor een winstgevend label. Zou niet een enorme grote impact moeten hebben. Maar de analisten werden verrast en die houden daar niet van. Gevolg? Meer als een kwart van de beurswaarde af. Dit bedoelen we nu met over-reageren. Onnodige schade; de onderneming is gezond en zal de weg vinden naar passende maatregelen.

In het wereldnieuws stuiteren ons de miljarden dagelijks om de oren. Er lopen momenteel heel wat “alleenheersers” rond die van alles roepen en daar vervolgens actie op ondernemen. Het uitschakelen of ontslaan van andersdenkenden hoort daar steevast bij. De beurzen reageren er nauwelijks op. Het nieuws komt langs dat er een waarde van 25 miljard aan cryptomunten gewoon “kwijt” is. De beurzen reageren er in het geheel niet op. Een van de merken van een beursfonds doet het niet goed in Frankrijk. Een kwart van de waarde van een gezond bedrijf verdampt. Waar zijn we mee bezig?

Assist
De AEX deed het de afgelopen week goed; er kwam ruim 2% bij de stand van de index. Over de week heen lieten de AMX en AScX nauwelijks enige beweging zien. De parkeerstand houdt aan. In de portefeuilles neemt het volume aan “achterlopers” nog steeds toe, hoewel de toename van week tot week aardig aan het afzwakken is. Komt er een andere tijd aan? Er mag wat meer goed nieuws binnenkomen in beursland.

In tegenstelling tot het marktgedrag binnen de indexen ging het gerealiseerde resultaat door onze deelnemers gelukkig tegen de stroom in. Het Pharos Assist-cijfer gaat van 6,4 naar 6,5%. In de pocket.

Het is midzomer en als vaker wat stilletjes. Maar het wachten wordt doorgaans beloond, ook al kan dat nog een tijdje duren. We zijn in voor een beetje leven in de brouwerij!

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , ,

Een half jaar voorbij, een rommelende beurs en toch een mooi rendement

De standen
Er valt aan de standen de laatste tijd niet zo veel af te meten; ook na de vorige week niet. De indexen rommelen maar wat rond. Het belonen van goede cijfers lijkt een beetje uit de mode; afstraffen van iets tegenvallende cijfers is aan de orde van de dag.
Laten we nog eens naar 1 januari kijken. De AEX noteert nu 16 punten hoger, zo rond de drie procent groei. De AMX staat er gewoon niet goed bij met een achteruitgang van rond de 60 punten! Daar zit momenteel de grootste pijn.
De AScX is met een kleine 10 punten in de min op zoek naar neutraal. Alles overziend geen half jaar wat tot tevredenheid stemt.

Assist
De meeste portefeuilles zien er behoorlijk rood uit. Het aantal achterblijvende fondsen neemt weliswaar niet meer toe, maar het herstel gaat verre van snel. Tussen de portefeuilles onderling zijn grote verschillen. Toch mogen we bepaald niet ontevreden zijn over het gezamenlijk behaald resultaat na ruim 26 weken. Het werkelijk gerealiseerde rendement meet thans 6,6%. Dit betreft het bijgeschreven resultaat uit koerswinst, inclusief uitgekeerd dividend wanneer dat bij een fonds aan de orde was. Een halfjaarcijfer dat er mag zijn. We besteden wat extra aandacht aan die portefeuilles die er nog wat moeite mee hebben.

Alles bij elkaar gaat het de Assist-deelnemers wat beter af dan de indexen zelf. Houden zo.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht

Hoe houden we het overzicht?

Het is een rommeltje
Eerst ging hij naar Korea, toen opeens niet meer en nu mogelijk toch weer wel; we hebben het over (wereld) leiders. Italië kreeg vrij snel een nieuwe regering, maar er kwam een veto van de president, en ook hier werd het in de tweede ronde gehaald. Wat mogen we er van verwachten? Spanje had een duidelijke eerste man. Tja, foute verhoudingen binnen zijn partij; aftreden volgde. Een nieuwe, maar niet omstreden, eerste man. Wat mogen we er van verwachten? Financiële markten zijn gevoelig voor het wereldnieuws. Ook als het binnen een week alle kanten op gaat. Alles bij elkaar heerst er momenteel een vreemd soort rust op de beurzen. AEX een beetje er af, AMX en AScX een beetje er bij. Een vreemde status quo, of stilte voor de storm?

Assist
Onze deelnemers kwamen gezamenlijk goed de week uit. Het rendementcijfer verbetert bijna elke week, al geeft de beurs er lang niet alle reden toe. De performance blijft nog steeds achter, want er staan echt te veel posities op achterstand in de koersvorming. Er is wel opnieuw nieuw vermogen aangewend, het totaal belegd vermogen is momenteel 17% toegenomen ten opzichte van het begin van het jaar. Al met al reden tot optimisme.

Altice
Veel deelnemers hebben 1 of meer posities in Altice. De actuele waarde van deze posities is momenteel niet helemaal goed te overzien. Het Altice NV deel deed het deze week gewoon goed. Hierdoor is de waarde toegenomen ten opzichte van direct na de splitsing. Het Altice USA deel doet het eigenlijk ook niet slecht. Uw rights worden per 8 juni omgezet in aandelen Altice USA. Dit aandeel is in dollars genoteerd. Bij een eventuele verkoop krijgt u dan te maken met een wisselkoers dollar/ euro. Pas daarna is een echte waardebepaling aan de orde. Wordt vervolgd. De rights zijn niet verhandelbaar tot de omzetting. We wachten het nog maar even af.

 

DASHBOARD
KENGETALLEN ASSIST
1 januari 2018 na week 21 na week 22
procent procent procent
BELEGD VERMOGEN 100,0 115,9 117,2
PERFORMANCE
Achter 18,7 33,5 34,8
Koersvorming loopt achter
Control 8,7 13,6 11,5
Extra aandacht gedrag
Performing 37,4 31,8 32,8
Koersgedrag als gewenst
Plus 7,4 11,2 13,1
Winstvorming
Verkoopwaardig 10,0 5,0 3,3
Pharos doel gehaald
Super 7,8 5,0 4,5
Positie stijgt door
DIVIDEND 0,0 1,0 1,0
BEHAALD RESULTAAT 0,0 4,4 4,8
RENDEMENT 0,0 5,4 5,8
STANDEN
punten punten punten
AEX 544,58 562,77 559,18
AMX 834,76 797,91 800,51
AScX 1087,38 1092,71 1101,17
Posted in Weekbericht

De AEX zakt een beetje weg. De week parkeert op 562 punten.

Altice
Altice komt in veel portefeuilles voor. Dinsdag na Pinksteren zag alles er opeens anders uit. Uiteraard had de AVA als zodanig besloten. Het aandeel is gesplitst. Een deel van de “oude” waarde hebben we terug in het aandeel Altice NV; het andere deel is omgezet in een claim op 0,4163 aandeel Altice USA. De claims zullen begin juni omgezet worden in aandelen. Dan zal blijken of de afzonderlijke delen bij elkaar opgeteld kunnen matchen met het aandeel van voor de splitsing. Het wordt dus even afwachten. De koers van het aandeel Altice NV maakte na de splitsing behoorlijke sprongen; dat zag er niet verkeerd uit.

Er zijn nog wel wat vragen. Wat zal de waarde worden van de in juni toe te kennen stukken? Gaan deze aandelen in Amerikaanse dollars worden genoteerd? Dan komen er mogelijk valutakoersen bij kijken. Of is er de noodzaak een dollarrekening aan te gaan houden? We weten het nog niet. Kunnen de claims zelf verhandeld worden? Voor wie (nog) niet aan een USA-avontuur toe is, zijn er momenteel de nodige vragen. In deze week zullen we zeker het een en ander wijzer worden.

Assist
Het overzicht van week 21 laat de invloed zien van her en der ontvangen dividenden. Dit gegeven is momenteel van grote invloed op de vorming van het resultaat. Natuurlijk kan dit per deelnemer verschillen, afhankelijk van de samenstelling van de portefeuille. Maar dat doet niets af aan het belang van deze periode waarin door veel fondsen het dividend betaalbaar wordt gesteld. Zo wordt deze matige week alsnog zeer positief afgesloten.

De categorie achterblijvers mag wel wat kleiner worden. Ook al zitten we in de “rustige” periode van mei tot september.

DASHBOARD
KENGETALLEN ASSIST
1 januari 2018 na week 20 na week 21
procent procent procent
BELEGD VERMOGEN 100,0 116,5 115,9
PERFORMANCE
Achter 18,7 28,8 33,5
Koersvorming loopt achter
Control 8,7 14,6 13,6
Extra aandacht gedrag
Performing 37,4 28,3 31,8
Koersgedrag als gewenst
Plus 7,4 15,0 11,2
Winstvorming
Verkoopwaardig 10,0 8,8 5,0
Pharos doel gehaald
Super 7,8 4,6 5,0
Positie stijgt door
DIVIDEND 0,0 0,6 1,0
BEHAALD RESULTAAT 0,0 4,3 4,4
RENDEMENT 0,0 4,9 5,4
STANDEN
punten punten punten
AEX 544,58 567,03 562,77
AMX 834,76 801,94 797,91
AScX 1087,38 1081,55 1092,71
Posted in Weekbericht

Philips Lighting, de bescherming van uw gegevens

Naamsverandering
Philips Lighting is van naam veranderd; een der besluiten van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Men was er klaar voor, de verandering kwam een dag later. De nieuwe naam? Signify. Het fonds blijft genoteerd aan de AEX. Het registratienummer en het symbool zijn onveranderd. We gaan door waar we gebleven waren.

AVG
Er is een nieuwe wet op komst die alle bedrijven met een gegevenshuishouding aangaat. Het gaat om de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). De ingangsdatum is 25 mei, dus in de loop van deze week. De verordening ziet er op toe dat de burger beter wordt beschermd tegen oneigenlijk gebruik en eventueel zelfs misbruik van persoonsgegevens. Dat deze wet er komt is een goede zaak.

In de organisatorische huishouding van Pharos Zelfbeleggen wordt in enkele bestanden persoonsgegevens opgeslagen.

Deelnemers
In het deelnemersbestand bevinden zich de volgende gegevens: 1) Voor- en/of achternaam van de deelnemer, indien opgegeven. Het is een niet verplicht gegeven. 2) De door de deelnemer zelf gekozen gebruikersnaam. 3) Het door de deelnemer opgegeven e-mailadres. 4) Een door de deelnemer zelf gekozen wachtwoord. Dit wachtwoord is bij ons niet bekend, tenzij de deelnemer het om redenen zelf bekendmaakt ten behoeve van verdergaande dienstverlening. Het deelnemersbestand is een op zichzelf staand overzicht. Er worden nooit gegevens aan derden ter beschikking gesteld. Het betreft een één-op-één-registratie, uitsluitend met als doel de deelnemer te registreren.

De bankrekening
Van de deelnemers zijn in de administratie de volgende gegevens bekend: 1) De naam van de rekeninghouder bij de eigen bankinstelling en 2) het rekeningnummer bij deze bankinstelling. Ook deze gegevens zijn op zichzelf staand. Er worden nooit gegevens aan derden ter beschikking gesteld. Ook dit betreft een één-op-één-registratie, uitsluitend met als doel het betalingsverkeer mogelijk te maken.

Nieuwsbrieflezers
Wij bewaren een bestand met de gegevens van personen die hebben aangegeven de nieuwsbrief van Pharos Zelfbeleggen te willen ontvangen. In het nieuwsbriefbestand bevinden zich de volgende gegevens: 1) Voor- en/of achternaam van de ontvanger, indien opgegeven. Het is een niet verplicht gegeven. 2) Het door de lezer opgegeven e-mailadres. Naar dit e-mailadres wordt de nieuwsbrief per e-mail verstuurd. De registratie dient uitsluitend voor dit doel. De gegevens zijn op zichzelf staand. Er worden nooit gegevens aan derden ter beschikking gesteld.

Door Pharos Zelfbeleggen wordt met de deelnemers en lezers gecommuniceerd per e-mail, middels het bij ons bekende e-mailadres. Het doorgeven van mutaties of doen van opzeggingen geschiedt op dezelfde wijze. Wij reageren binnen 24 uur op elke gestelde vraag.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht

Wisselende jaarcijfers; indexen in de plus; de dividendstroom is goed op gang gekomen.

Assist
Pharos adviseert over drie indexen, die aan de Amsterdamse beurs zijn genoteerd: de AEX, AMX en AScX. De Nederlandse economie is de bron waaruit het rendement wordt gegenereerd. Door de multinationals heeft de wereldeconomie uiteraard mede invloed op het te behalen resultaat. De indexen sloten de week af met een plus.
Deze maand levert het uit te keren dividend een behoorlijke bijdrage aan de prestatie van de portefeuille. In het overzicht neemt het aandeel van fondsen, die achter blijven in de performance met 2% toe. Aan de andere kant groeit ook het volume fondsen in de plus met 3%. Het is dus deze week van alles wat. Er was wat ruimte voor deelnemers om winst te nemen; een klimmetje van 4,1 naar 4,3%. Gerealiseerd. Gewoon een heel mooi cijfer.

DASHBOARD
KENGETALLEN ASSIST
1 januari 2018 na week 18 na week 19
procent procent procent
BELEGD VERMOGEN 100,0 116,4 117,3
PERFORMANCE
Achter 18,7 25,6 27,6
Koersvorming loopt achter
Control 8,7 14,9 12,4
Extra aandacht gedrag
Performing 37,4 32,6 32,1
Koersgedrag als gewenst
Plus 7,4 13,2 16,1
Winstvorming
Verkoopwaardig 10,0 8,3 6,2
Pharos doel gehaald
Super 7,8 5,4 5,8
Positie stijgt door
DIVIDEND 0,0 0,1 0,3
BEHAALD RESULTAAT 0,0 4,0 4,0
RENDEMENT 0,0 4,1 4,3
STANDEN
punten punten punten
AEX 544,58 555,70 562,27
AMX 834,76 792,47 796,66
AScX 1087,38 1088,41 1101,05
Posted in Weekbericht

BESI, de stuiter van de week!

Onwerkelijk
Soms gebeuren zulke dingen. Een geweldig succesvol bedrijf in de tech, semiconductors, brengt goede cijfers; met goede verwachtingen en winstgevendheid; met een bevestiging van de forecast voor het jaar. Niets mis mee. Maar met een wat “voorzichtige” boodschap voor de komende tijd. En dat mag niet van de beursmannen! Het fonds loopt een geweldige deuk op. Koers op 21 maart 44,55 euro; op 30 april 28,68 euro. Terwijl er weinig aan de hand is. Onwerkelijk.
De vraag komt op wie hier het meeste belang bij heeft. De een verdient aan stijgende koersen, de ander loopt binnen bij daling. Grote instituties gniffelen van zulke koopjes. Was het het nieuws, of lijkt het meer op nepnieuws. Je kunt het van zo veel verschillende kanten bekijken. Het blijft een geweldig succesvol bedrijf. Komt wel weer goed.

Assist
Een plus deze week over de drie indexen. Geen gekkenwerk, maar een stap verder vooruit. De AMX presteerde het best met een stijging rond de 2%; en dat voor een kalenderweek.
Het gerealiseerde rendement loopt gestaag op en bereikt de 4% voor het lopende jaar. We hebben pas 4 maanden achter ons, het vooruitzicht is dus veelbelovend. Maar voorlopig hebben we dit percentage op de lat staan. Het belegd vermogen groeit mooi door. De dividendstroom komt deze maand op stoom. De performance loopt naar tevredenheid. Houden zo.

DASHBOARD
KENGETALLEN ASSIST
1 januari 2018 na week 17 na week 18
procent procent procent
BELEGD VERMOGEN 100,0 114,6 116,4
PERFORMANCE
Achter 18,7 26,7 25,6
Koersvorming loopt achter
Control 8,7 15,4 14,9
Extra aandacht gedrag
Performing 37,4 31,7 32,6
Koersgedrag als gewenst
Plus 7,4 13,8 13,2
Winstvorming
Verkoopwaardig 10,0 8,8 8,3
Pharos doel gehaald
Super 7,8 3,8 5,4
Positie stijgt door
DIVIDEND 0,0 0,1 0,1
BEHAALD RESULTAAT 0,0 3,8 4,0
RENDEMENT 0,0 3,9 4,1
STANDEN
punten punten punten
AEX 544,58 554,94 555,70
AMX 834,76 776,42 792,47
AScX 1087,38 1084,25 1088,41
Posted in Weekbericht