Wat zal de maand december doen met de beurs?

Cijfertjes
Wie het weet mag het zeggen. We zijn begonnen aan de laatste maand van dit beursjaar. De boel staat er bepaald niet netjes bij. Over de drie indexen tezamen bekeken wordt er momenteel voor 86,4% gepresteerd. Zeg maar dat er een achterstand van 14% weggewerkt moet worden. En dat in een maand tijd. Dat ziet er niet goed uit. Daarom wordt er op alle fronten van alles van gevonden; logisch. Denkelijk gaan we straks dus lager het jaar uit dan we zijn begonnen.

Toch wil een lagere stand van de koersen niet zeggen dat dat ook opgaat voor het rendement. Bovendien kan elke dag of week opeens alles er weer anders voor staan. Neem bijvoorbeeld Altice Europe. Vorige week schreven we over het wegzakken van dit fonds; het begon aardig op een vrije val te lijken. En wat laat het fonds de afgelopen week zien? Een koerssprong van 1,64 euro naar 2,14 euro! Een run van een slordige 30%. Ook dat is beursland. Je zal op maandag ingestapt zijn…

Assist
Onze deelnemers hebben ook te dealen met de achterstand. Toch zijn we beslist niet pessimistisch over het realiseren van rendement. Over heel 2017 is er door Pharos Assist in totaal 7,08% rendement behaald en afgerekend. Over het lopende jaar staat de teller thans op 6,26%, met de maand december dus nog te gaan. Of het vorige beursjaar wordt geëvenaard is een grote vraag; we spreken over ongeveer 0,8% in een maand waar ook nog dagen zullen uitvallen. Maar je weet het nooit.

In onze uitingen is vaak te lezen dat we gewend zijn tenminste 5% rendement te genereren op jaarbasis. Dat is ook vrijwel alle jaren zo geweest. Daar komt dit slechte beursjaar helaas wel een verandering in. Er zullen deelnemers zijn die de 5% niet gaan halen. Met name de portefeuille’s met een geringer aantal fondsen ondervinden meer hinder van de (te) lage koersen. Heeft een portefeuille een omvang van 20 fondsen of meer, dan is die afhankelijkheid direct veel minder, of er zelfs helemaal niet. Het oeroude geheim van spreiding. Om over na te denken. Maar ook hier gaat de maand december nog komen. Wie weet.

Posted in Weekbericht