Wat heeft de maand januari ons gebracht?

Waardeherstel
De beurs zakte aan het eind van vorig jaar maand na maand weg, met als gevolg dat de onderliggende waarde van de portefeuilles sterk was afgenomen rond de jaarwisseling. Een pessimistische denker ziet zijn vermogen er vandoor gaan; een optimistische denker rekent op veel minder te betalen belasting over 2018 in box 3 en ziet dat als een opbrengst. Maar niemand voelt zich echt prettig bij een dergelijke koersval. Intussen is de eerste maand in het nieuwe jaar al weer achter de rug. Is de Brexit geregeld? Nee. Heeft Trump inmiddels zijn gewenste Wall? Nee. Zijn overal de importheffingen van de baan? Nee. Is er dan niets veranderd? Jawel. De hele maand zien we herstellende koersen. De laatste week vlakt het iets af, maar over de maand mogen we heel tevreden zijn. Het grote gat is niet weg, daar is meer voor nodig. Maar het geeft de burger wel moed.

De AEX klimt van 486 naar 523 punten, de AMX van 652 naar 725 punten en de AScX van 889 naar 933 punten. Zo! De drie indexen bij elkaar een correctie van 7,6%. Een geweldig begin van dit beursjaar.

Assist
De deelnemers aan Pharos Assist zien de achterstand afnemen en plaats maken voor een wat beter niveau. We zijn het jaar begonnen met 74% van alle posities op (te) grote achterstand. Na de afgelopen maand staat dit cijfer op ruim 58%. Dat is nog steeds veel te veel. Het volgende doel zal zijn om dit percentage onder de vijftig te krijgen, met de bedoeling om het steeds verder af te laten nemen. We zijn heel benieuwd wat februari te bieden heeft.
Ondertussen hebben verkoopwaardige posities voor een eerste verkoopresultaat gezorgd. Gerealiseerd en afgerekend: 0,233 % van het totaal ingebrachte vermogen, inclusief het eerste dividend. Een voorzichtige maand dus, maar meer dan november en december vorig jaar bij elkaar. Er is nog een hoop te doen, maar we gaan er voor!

Posted in Weekbericht