Voor later zorgen kent geen geheim: beginnen en nooit stoppen

Boodschap
Elke week komt de boodschap wel langs, in vele vormen. Banken, verzekeraars en grote of kleinere dienstverleners. Hoe ziet het inkomen er uit als de oude dag in zicht komt. Zorgt de Staat er wel voor dat het ons goed zal gaan, of moeten we ons daarvoor vooral niet rijk rekenen? Zijn de pensioenfondsen dan al weer jaren in goede doen, of doen we het weer met een decennium op de nullijn of wordt er af en toe nog gekort?
De kans dat elke burger meer en meer ook zelf een voorziening dient te treffen is wel een alsmaar grotere zekerheid aan het worden. Het is een gegeven waarvan iedereen zich wel bewust is. Maar is daarmee de kous af?

Van plan
Natuurlijk is het besef daar. Maar het is ook een zaak uit de categorie… het komt nog wel. We zien het later wel. Voor twintigers en dertigers is het ook nog wel heel ver weg. Veertigers en vijftigers hebben wellicht een veel beter inzicht in hun inkomenspositie later. Dan tekent de noodzaak zich beter af. Helemaal waar. Maar wil men in de toekomst ergens op terug kunnen vallen, dan moet er toch in de tussenliggende tijd het nodige zijn opgebouwd. Dat is men dan denkelijk al vaker van plan geweest, maar tja.. En zo gaat het nu eenmaal.

Manier
De een ziet het in spaarvormen, de ander in verzekeren of een andere vorm van opbouwen van een recht op uitkering. Tegenwoordig is de keuze om te gaan beleggen meer en meer populair. De verwachting dat er een aanmerkelijk hoger rendement kan worden behaald, is vaak een aantrekkelijke trigger. En beleggen kan ook al weer in vele vormen. Van compleet het vermogen toevertrouwen aan een uitvoerende partij, tot ‘samen’ de te voeren strategie uitzetten of het helemaal alleen gewoon zelf te doen. De keuze is geheel aan uzelf.

Ondernemen
Ondernemers treffen zelf de maatregelen die zij nodig achten en besteden dit al dan niet uit. Maar heel veel particulieren hebben dezelfde behoefte en maken soortgelijke keuzes. De grote vraag voor iedereen is: wanneer te beginnen? Uiteindelijk het enige moment dat telt. Hoe jonger men begint, hoe aangenamer de financiële last valt te verdelen; en dat is een immens belangrijk feit. Of er tien of twintig jaar wordt bijgedragen, versus de luxe van dertig, of misschien wel 40 jaar. Dus, als u weer eens rond het moment dat uw leeftijd weer een cijfertje hoger noteert in een overdenking bent aangaande een persoonlijk plannetje: Hoe langer de horizon, hoe beter. Men hoeft er maar één ding voor te doen: Beginnen en nooit stoppen.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht