Spreiden, spreiden, spreiden…We weten het allemaal.

Tactiek
Beleggen kan niet zonder risico. Elke belegger is zich daarvan bewust. Als men heel erg op safe wil spelen, valt er altijd nog te kiezen voor in zee gaan met een aanbieder van een garantie-product. Maar daar heeft de belegger zelf geen enkele invloed op en in de kleine lettertjes staan dan vaak nog wat zaken waarbij de garantie toch weer niet naar een dekking 100% van het ingebrachte kapitaal uitpakt. En dit alles zonder de kosten van dergelijke producten te noemen.

Natuurlijk heeft iedereen vertrouwen in de zelf ontwikkelde strategie, en terecht. Het beste eruit proberen te halen is immers de missie.

Spreiden
In vrijwel elke strategie komt het werkwoord spreiden voor, soms meermalig. Laten we enkele vormen iets nader bekijken:

Spreiden in omvang van de in te nemen positie
Bestaat de portefeuille uit vele tientallen “plukjes” van een bescheiden bedrag? Houdt u nog wel overzicht over de performance van het geheel en komen er niet erg veel dezelfde fondsen voor? We voelen ons vaak op gevoel prettig bij bepaalde bedrijfsnamen of merken. Deze kunnen gemakkelijk de overhand krijgen in het geheel.
Aan de andere kant is het ook niet handig om te grote posities in te nemen. Als een groot deel van het vermogen in enkele fondsen zit en de boel valt een tijdje stil, voelt de belegger zich aan handen en voeten gebonden. Er is geen goed gevoel te ontlenen aan “geparkeerd” staan.

Spreiden in risico
De ene index is de andere niet. Internationale invloeden laten zich doorgaans het meest voelen in de AEX. Dat is in de AMX wat minder en veel minder in de AScX. Dit kan overigens twee kanten op werken en hoeft dus niet per definitie negatief te zijn. Maar het dagelijkse moment dat de beurs in de VS opent laat zich maar al te vaak gelden. De tot op dat moment opgebouwde dagwinst kan zo maar als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een goede mix over de verschillende indexen kent daarom zijn waarde.

Spreiden door timing van de koopmomenten
De beurs kent op en neergaande bewegingen in de koersontwikkeling. Door de performance van de fondsen. Door nationale gebeurtenissen. Door internationale economische zorgen of juist impulsen. Voortdurend. Deze achtergronden zorgen voor verschillen tussen periodes en/of seizoenen. Om optimaal mee te kunnen liften op de positieve momenten is het aan te bevelen om in een zekere regelmaat kooporders te plaatsen. Over het beursjaar ontstaat daardoor voortdurend dynamiek in de lopende portefeuille. Of de beurs al enige tijd aan het klimmen is of juist bij een net ingezette, of wat langer doorgaande daling. De uitdagingen doen zich altijd voor.

Belang
Waarom de aandacht weer eens op dit onderwerp gefocust? Het gaat momenteel toch gewoon goed op de beurs? Ja, dat klopt. We hebben bepaald niet te klagen met de huidige standen. Reden voor de belegger om lekker bezig te zijn.
Echter, er klinken ook geluiden over de nabije toekomst die tot nadenken nodigen. Hoe zal de economische ontwikkeling zich de komende jaren gaan ontwikkelen. Er zijn “weters” die meer en meer overtuigd raken dat er opnieuw een grote kans is op een mogelijke crisis. In de VS, bijvoorbeeld, blijven de beurzen record na record scoren, terwijl het land aan de andere kant alsmaar verdeelder raakt. De twitterende president roemt de triljarden gestegen beurswaarde sinds zijn aantreden, terwijl een hele rij oud-presidenten zich inzetten voor een inzamelingsactie voor slachtoffers van natuurrampen onder de bevolking. Wat is er nog echt in de VS en wat is er inmiddels allemaal fake?

Beleggen kan niet zonder risico. En de beurs kan tegen een correctie aanlopen. Of de performance blijft de komende tijd gewoon naar behoren. In elk geval is het handig om uw portefeuille robuust en weerbaar in te richten. Om een hoop plezier van te hebben. Maar ook om tegen een stootje te kunnen als er wat minder nieuws komt van ergens anders op de wereld. Of het fake is of niet. Spreiden dus.

Wij wensen u een goede beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht