Op de manier die bij u past

Vraagstuk
Tijdens een recente ontmoeting met een aspirant-deelnemer kwam een uiting langs die behoorlijk stof tot nadenken met zich bracht. Een professional werkt inmiddels vele jaren voor eigen rekening, met het gewenste succes. Met ziel en zaligheid is hij op een punt beland dat er met tevredenheid achterom gekeken kan worden. Maar niet alles is geregeld. Een voorziening voor straks of later bestaat er nog niet in voldoende omvang. Daar ging de discussie over. Misschien word ik helemaal niet zo oud, werd er opgemerkt. Nou ja, wat een gedachte. Een beetje donker wellicht, maar natuurlijk met een boodschap er achter. Hoeveel beschikbaar vermogen is er nodig om te kunnen spreken van een verantwoorde voorziening? Dat is voor elke situatie een andere kwestie.

Vorm
Het gesprek ging over zelf doen, althans de regie in eigen hand houden. De prof wilde lekker door blijven werken op de bestaande manier, want alles loopt sinds jaar en dag naar tevredenheid. Aan stoppen wordt voorlopig niet gedacht.
Maar als het moment zich ooit aandient, is er ruimte gewenst voor elke mogelijke variant die denkbaar is. Deels doorwerken is er een, of samen met anderen en dan zelf gas terugnemen, of alleen nog als adviseur of coach, of een combinatie van dit soort gedachtes. Een soort flexibele wisseling van een volle agenda naar anders of rustiger aan, om het juiste moment van stoppen zelf in de hand te hebben en houden. Met als tegenhanger een inkomensvoorziening die opklimt naarmate er meer behoefte aan is. Dat moest het zo ongeveer worden.

Beleggen
Over opgebouwd vermogen in box III wordt belasting geheven. Althans, boven de vrijstelling. Niet veel, maar wel elk jaar. Sparen levert momenteel nauwelijks iets op en verliest daardoor aan belangstelling. Maar het kan natuurlijk voor iedereen die het wil. Dan komt beleggen vrij snel als een van de andere mogelijkheden in zicht. Beleggen kan ook op vele manieren, via dienstverleners in tal van vormen, met of zonder eigen invloed op de te kiezen strategie. Zelf beleggen kent ook varianten; er worden allerlei diensten aangeboden. Maar vaak wordt het beheer van het vermogen uitgevoerd door de dienstverlener, met veel of minder inbreng van uzelf.

De wens
Een inkomen uit vermogen in laten gaan wanneer gewenst of nog even uit kunnen stellen. Een beetje meer als het nodig is of een beetje minder omdat daar de ruimte voor is. Opnemen wanneer gewenst en in de juiste omvang. Uit vermogen wat wordt opgebouwd op dezelfde manier. Inbrengen van nieuwe bedragen wanneer gewenst en in de juiste omvang. Uiterst flexibel omdat u het beheer zelf doet en alle beslissingen neemt.
Het klinkt aantrekkelijk, maar toch zit waarschijnlijk niemand op al het gedoe te wachten om dit mogelijk te maken. De bekende factoren -geen tijd voor- en -helemaal geen verstand van- komen direct aan de oppervlakte. Dat kunnen wij ons voorstellen. Daarom is er Pharos Assist. Zelf beleggen en het eigen vermogen beheren, maar tegelijk voor tal van zaken ontzorgd worden. Voor straks en voor later. Hoe oud men ook maar van plan is te worden.

Posted in pensioen, Pharos Assist, strategie Tagged with: , , , , ,