In de herfst vallen de blaadjes, de beurs doet mee

Najaar
Wat een enorme onrust heerst er toch in beursland. Of het goed gaat met een onderneming is al lang niet meer voldoende. Iedere beoordelaar of analist ziet met het minste of geringste spoken achter het gordijn.

Kijk naar Randstad Holding. De kwartaalcijfers laten positieve cijfers zien over omzetontwikkeling en winstgevendheid, maar er vlakt wellicht ergens in een land iets af in het volgende kwartaal. Reden tot paniek? Reden tot afwaarderen van het koersniveau? Natuurlijk niet. Maar dat weerhoudt partijen niet om toch maar de “voorzichtige” handschoen te spelen. Beursland vandaag de dag. Er is te weinig vertrouwen.

Onrust
Er is ook geen rust op de planeet. Steeds meer staten, onder aanvoering van leiders die zich afzetten tegen van alles en iedereen, kiezen voor een soort ramkoers om de eigen doelen te verwezenlijken. Tegenstand wordt de mond gesnoerd, spelregels en wetgeving worden ten dienste gemaakt. De wereld is aan het verharden. Dat is niet goed voor de internationale verhoudingen, voor de handel en dus ook niet voor de beurzen. Dat merken we al een geruime tijd. De onrust houdt voortdurend aan, al dan niet met in stand gehouden door partijen, die daar belang bij kunnen hebben. De laagste jaarstand; daar kijken we nu tegen aan.

En toen
Het is een gegeven. Hoe komen we hier weer uit? Normaal gesproken is er de laatste maanden van het jaar een grote kans op een spurt in de koersontwikkeling: de eindejaarsrally. Daar zijn we momenteel ver van af. Maar je weet het nooit. Het kan er ook rustig naar toe groeien. Het zou fijn zijn als we over een tijdje kunnen vaststellen dat deze week het najaarskeerpunt was. We hopen het zo!

Posted in Weekbericht