Hoe staat het er voor na de maand augustus?

Cijfers
Op zich was de maand augustus niet slecht. Over deze periode nam de AEX met 16 punten toe; een positief resultaat dus. De AMX draagt heel bescheiden bij met een plusje van 3 punten. De AScX moest een kleine veer laten met 4 punten in de achteruit. Al met al geen verkeerde maand.
Wat wel opvalt is het volgende: Bij de aanvang van dit beursjaar stonden de portefeuilles over de hele linie op een behoorlijk koersverlies uit het najaar van 1018. Het niveau was rond de jaarwisseling ongeveer 33% onder de nominale waarde. Voor de belastingaangifte wellicht geen verkeerde stand. Maar beleggers willen juist koerswinst en geen verlies. Na augustus staat de meter op een verlies van 28%; er is over 8 maanden een verbetering van rond de 5%. De conclusie moet dan luiden dat er nog heel veel fondsen onder water staan, die dat vorig jaar ook al deden. Een fors aantal blijft nog steeds zo’n 10% of meer achter. Dat zal denkelijk zijn sporen nalaten op dit beursjaar. Het wil ook nog steeds bij een aantal van onze deelnemers niet echt vlotten.

Het is ook aan de portefeuilles te zien. Ruim 73% van alle posities blijft achter in het koersverloop. Het spreekwoordelijke geduld wordt aardig op de proef gesteld. De categorie “Performend” nam met 1,12% af in deze maand. Gaat het dan over de hele linie zo slecht? Nee hoor, het gaat eigenlijk prima. Het behaalde en afgerekende rendement is na 8 maanden opgelopen van 5,62 naar 6,35%. Daar mogen we mee thuis komen. In de afgelopen maand droeg toegekend dividend daar voor 0,4% aan bij. Over de drie indexen heen wordt de koerswinst dus door een kleiner deel van de fondsen geleverd, terwijl een veel groter deel nog in de dip van vorig jaar “hangt”. In deze fondsen zien we nog steeds weinig beweging. Er zijn deelnemers met een rendement van rond een enkele procent, terwijl er ook zijn die richting de 10 procent gaan. Zoals gezegd: een heel vreemd beursjaar. Laten we zien wat er nog komen gaat.

Wessanen
In de loop van de komende week sluit de aanmeld periode voor uw stukken Wessanen. Het fonds wordt overgenomen. Het Franse PAI Partners leidt het proces. De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring uitgesproken.
Bestuur en Raad van Commissarissen zijn positief. Het feest gaat door als 80% van de aandelen wordt aangemeld, wat aan de orde is deze week. Tot 6 september kunt u uw stukken aanmelden bij uw effectenbank.
Of de notering na die datum wordt doorgehaald is ons momenteel niet bekend. Wij geven deze reminder omdat deelnemers doorgaans niet met onverkoopbare stukken willen blijven zitten. Het is nu aan uzelf.

Geen verkeerde maand dus, achterblijvende koersvorming bij te veel fondsen, overname’s, maar ook een tevredenstellend resultaat tegelijkertijd. Beleggen blijft altijd spannend. Altijd doorgaan.

Posted in Weekbericht