Het herstel zit voornamelijk nog onderhuids, maar is zeer welkom

De onderliggende waarde
De nominale waarde van uw portefeuille is wat u voor alle aankopen hebt betaald; de aanschafprijs per ingenomen positie. Een dag, of zelfs een uurtje later, kan die waarde anders zijn. Natuurlijk gaat dat twee kanten op, hoger of lager. Bij een dalende beurs zakken koersen weg en neemt de waarde dus af. En dat heeft zich in de laatste maanden van het jaar met name te veel laten gelden. Vrijwel elke portefeuille is onder de streep het jaar uitgegaan. Deze onderliggende waarde geeft dus elke keer de tussenstand aan. Na elke beursdag is er zo’n stand. In de min staan betekent niet dat u uw vermogen kwijt bent, tenminste als u niet op die stand tot verkopen beslist. We wachten dan liever betere tijden af.

Na week 3
Er zijn wel degelijk ontwikkelingen op de beurs in de koersen te melden. Na wat dalen en weer opkrabbelen staat de AEX 1 punt hoger dan op 1 januari. Heel anders is dat bij de AMX en de AScX. Beide indexen plussen over dezelfde periode meer dan 30 punten; een hoopgevend herstel. De actuele waarde is bij de belegger dus in een goede opgaande lijn. Dat levert nog niet bij iedereen mooie verkopen op, maar laat de stand er wel wat beter uit zien. En, ook al is het theoretisch, minder verlies in de stand voelt aangenamer. En er doen zich ook al weer wat verkopen voor. En dan gaat het wel om afrekenen; dus harde munt. We zijn met z’n allen goed op weg.

Assist
De reactie op het onderhuidse herstel is goed merkbaar in de portefeuilles van onze deelnemers. Het veel te hoge aandeel van posities, die te ver achterblijven in de koersontwikkeling, nam af met 9%. Minder achterblijven willen we allemaal wel horen. Maar het volume posities in deze categorie is nog steeds wel te hoog; er is meer herstel nodig. Tegelijk is de categorie ‘performing’ met 5% toegenomen. Dat geeft nieuwe kansen. Niet verwonderlijk dus, dat er meer posities in de richting van ‘verkoopwaardig’ gaan. Ja ja… Er staat hier en daar al wat op de lat! En daar doen we het voor.

Posted in Weekbericht