Grieks optimisme: bewonderenswaardig of onrealistisch?

Grieks optimisme: bewonderenswaardig of onrealistisch?
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is ervan overtuigd dat Athene uiterlijk 20 april tot een overeenkomst komt met de Europese geldschieters. Om dit doel te bereiken is de regering bereid een aantal van hun verkiezingsbeloften op te schorten. Uiterlijk 20 maart moet een tweede termijn van 842 miljoen euro aan het IMF zijn terugbetaald. Lukt dit, dan heeft Griekenland voldaan aan de terugbetalingsverplichting voor de maand maart van 1.5 miljard euro.

Voor Griekenland is de EU Taskforce opgericht om te helpen de EU-gelden juist te verdelen en technische hervormingen door te voeren. Minister-president Tsipras is optimistisch: ‘Ik ben ervan overtuigd dat we een oplossing vinden, omdat het in het belang van zowel Griekenland als de EU is. Ik geloof niet in een Grieks probleem: het is een Europees probleem.’

Duitsland is echter minder positief en is uit op een Grexit. De meerderheid van onze directe oosterburen vindt namelijk dat Griekenland uit de eurozone moet stappen. Een van de redenen voor deze instelling is dat Yanis Varoufakis Griekenland in een documentaire over de schuldencrisis ‘het meest bankroete land ter wereld’ noemt en dat ‘de Europese leiders allang wisten dat Griekenland zijn schulden nooit zou aflossen’. Deze opmerkingen zijn bij de Duitsers in het verkeerde keelgat geschoten en werden breeduit gemeten in de Duitse media.

Het is duidelijk dat Griekenland het klierende jongetje in de klas is waar iedereen altijd op moet wachten en hinder van ondervindt. Dit jongetje heeft geen vriendjes en heeft dus niets te verliezen. De vraag is: komt het uiteindelijk allemaal wel goed, of komt er helemaal niets van hem terecht? Vooralsnog zijn de meningen in de EU-klas daar nog over verdeeld, maar het geduld raakt op.

Chinese interesse in Philips
De Philipsdivisies Lumileds en Automotive Lighting staan op het verlanglijstje van de Chinese ledproducent Lattice Power. Philips is op zoek naar een koper voor deze onderdelen. Er is sprake van een enorme concurrentie uit het oosten en Philips wil zich niet langer richten op de lichtmarkt, maar zich volledig richten op gezondheidstechnologie. Lattice Power lijkt nu een voor de hand liggende kandidaat.

Standen
De Amsterdamse beurs is vrijdag vanwege de lage euro met winst gesloten. De AEX-index sloot vrijdag 0,2% hoger op 492,48 punten, de Midkap won 0,5% op 751,49 punten en de Smallcap eindigde 0,1% hoger op 766,40 punten.

Fondsenwissel
Rond 23 maart zal de periodieke fondsenwissel in de indexen plaatsvinden. Nieuw in de AEX komen Aalberts, NN Group en Vopak. Uit de index gaan SBM Offshore, Fugro en Klepierre.Nieuw in de AMX komen SBM Offshore, Fugro, BE Semiconductor, Galapagos en IMCD. Uit de index gaan Aalberts, NN Group, Vopak en Nutreco. Nieuw in de ASX komen Yatra Capital, Macintosh Retail en Batenburg.

Uit de index gaan BE Semiconductor, Galapagos en Groothandelsgebouw. Klepierre, Nutreco en Groothandelsgebouw komen hiermee buiten de ranking van Pharos Zelfbeleggen te vallen. De koersinformatie blijft wel doorlopen.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , , , , , ,