En soms gaat het helemaal fout

Tegenvallers
In een verder niet zo spectaculaire week maken enkele fondsen opeens een forse duikeling. Neem Fagron bijvoorbeeld. Het fonds heeft een aandelenuitgifte gedaan. Of er sprake is van verwatering of niet; de koers reageert heftig. Op 03.08 nog genoteerd op 42,98 euro, sloot het op 07.08 af op 30,77; 28% gedaald binnen een week. Een iets langere wegzakker zien we bij BE Semiconductors. Van 26,00 euro op 22.07 gedaald naar 19,76 op 07.08. Een duidelijke verklaring ontbreekt. Bij de cijfers van Fugro, die zeker niet slecht waren, wordt een wat minder marktvooruitzicht genoemd. Pats. In twee dagen tijd een correctie, van 19,01 euro op 05.08 naar 17,26 op 06.08. De gesproken woorden bij de cijferpresentaties moeten heel zorgvuldig worden gekozen, want er wordt behoorlijk nerveus gereageerd.

Imtech
Een verhaal apart. Al geruime tijd rommelt het bij deze prachtige vaderlandse dienstverlener. Narigheid in het buitenland, eerst in Polen en daarna volop in Duitsland brengt klap na klap enorme schade toe aan de Royal. En het management maar uitleggen aan de belegger dat aan het herstel gewerkt wordt, tot zich weer een volgend vuiltje manifesteert. Eeuwig zonde.
Een paar cijfers: koers op 27.07 3,97 – op 30.07 2,70 – op 05.08 1,97 – op 06.08 1,19 – op 07.08 0,71 euro. Is het eind in zicht? De effectenbanken roepen sell, sell om het hardst.

Buitenlandse avonturen
Ondernemingen hebben de ambitie om te willen groeien. Als in eigen land de vaart er wat uit raakt of de markt te krap wordt kan een buitenlandse ontwikkeling weer body geven aan de verdere ontwikkeling. Inschatten dat er voldoende vraag is naar het type dienstverlening wat er geboden kan worden en doortastend een vestiging betrekken in het land wat ogenschijnlijk kansen biedt. Naast eigen management doorgaans lokale figuren met een bewezen staat van dienst en een enorm netwerk. De verwachtingen klinken aanlokkelijk, de vaart lijkt er in te zitten, aanvullende financiering. Niet altijd wordt er iemand meegestuurd met een potlood, puntenslijper en een ruitjesblocnote. En juist daarmee kan zo veel narigheid worden voorkomen. Control op haalbaarheid, deals en offertes goed doorrekenen en vooral nooit aflatende controle over opbrengsten versus budgettering. Hoe ouderwets en hoe waar!

In elk land is zakendoen anders, met complexe wet- en regelgeving, verschilt wellicht de managementstijl van de onze en zijn banken mogelijk minder snel onder de indruk van het in de historie in Nederland opgebouwde trackrecord. Als er dan ook nog af en toe met manipulatie van de cijfers wordt gegoocheld of zelfs fraude de kop opsteekt, tja…dan komt het ontdekken vrijwel altijd te laat. Een bij heel veel grote bedrijven helaas bekend fenomeen.

Wat nu?
Zoals gezegd, sell-adviezen alom. Maar de aandeelhouder heeft al zo veel slecht Imtech nieuws moeten incasseren om tot hier te komen. Aandelen er bij, reverse split met een nieuw vastgestelde beurskoers die bijna altijd uit het zicht is gebleven en de hiervoor genoemde cijfers. Wegdoen van wat? De beurswaarde is er zo goed als uit. Velen nemen momenteel hun verlies en bieden de stukken aan. Einde verhaal.

Maar stel nu eens dat het management in staat is om het moederbedrijf zonder grote schade door de faillissementscasus van de Duitse dochter te loodsen, dan wordt het toch weer een andere casus. De vaderlandse performance is wel onder controle en wie weet worden er dan weer zwarte cijfers geschreven. En mocht het aandeel in verloop van een jaar de euro weer voorbij komen tot iets van 1,40, dan groeit het in die tijd met 100%! Om eens rustig over na te denken. Verkopen in de min is tenslotte verlies nemen; veel beleggers hebben daar een hekel aan. Het is weer aan u.

Pharos Zelfbeleggen is ooit bedacht met een potlood, puntenslijper en een ruitjesblocnote. Control.

Wij wensen u een goede beursweek zonder nieuwe tegenvallers.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , ,