Donkere wolken boven beursland

Rommeltje
Want zo voelt het ongeveer, een rommeltje. Voornamelijk rood gekleurde indexen, met slechts af en toe een lichtpuntje. Enkele plussen kunnen het humeur niet echt verbeteren. De indexen laten overwegend te lage koersniveau’s zien. Jemig. We rollen van de ene onrustige situatie in de andere. Aan het hoofd van steeds meer naties treffen we populistische ego’s, die er prat op gaan “democratisch” te zijn gekozen, om vervolgens met ongeveer de hele wereld een partijtje ruzie te zoeken omwille van het “belang” van het eigen land. Eisen stellen in plaats van overleggen. Blokkeren in plaats van geschillen oplossen. Aansturen op conflicten in plaats van iets aan elkaar gunnen. Jemig. Het kan allemaal zo veel beter. Maar onrust en angsten voor van alles heersen dagelijks.

Rentespook
De afgelopen week kwamen de grote banken met de 0% rente dreiging. Opnieuw reden voor een mineurstemming. Het is toch wat. Centrale banken die maar de rente blijven verlagen, zelfs in de richting van het negatieve. Wie kan dat nog begrijpen. In een normale wereld hoort sparen niet bestraft te worden en is een gezonde rentevergoeding onderdeel van een goed economisch beleid. Voor het bedrijfsleven, maar zeker voor de burgers. Als er geen ruimte is tot sparen, kan men moeilijk oproepen om zelf ook initiatief te nemen voor de het op te bouwen toekomstig pensioen. Back to normal zou een goed beleidsuitgangspunt moeten zijn. Kom op nou. Een fatsoenlijke rente bij een fatsoenlijk economisch overheidsbeleid.

Beleggen
Onze deelnemers kiezen voor beleggen, om een goed rendement te behalen. Dat is ten opzichte van sparen momenteel een open deur. Maar dan is het wel verstandig om niet in te grote risico’s te stappen. Want bij te lage koersen lijkt het er ook op dat het vermogen afneemt. Maar het loont doorgaans om met geduld de ommekeer af te wachten. Aandelen in fondsen en bedrijven, die producten of diensten leveren. Komt er wat rust in de economie, dan herstellen de koersen. De tijdelijk prijsgegeven waarde van de portefeuille keert weer terug. Tot er nieuwe kansen tot rendementsvorming ontstaan. En dan leidt dit snel tot tevredenheid. Wat er voor nodig is? Rustiger vaarwater.
Daarbij kunnen we stoorzenders als blaffende ego’s en het rentespook missen als kiespijn. Nooit stoppen met beleggen; veel aandelen zijn op dit moment niet te duur. Good hunt.

Posted in Weekbericht