De vrijdag sloot in de min, maar de week plust.

Verkeerd profiteren
Een president van, wat hij zelf vindt, het machtigste land van de wereld, die het spannend en uitdagend vindt om oorlogsdreiging te benutten om handel te drijven. Het is nogal wat. Buiten alle paden twittert hij er op los en schuwt geen enkel middel om zijn gelijk te halen. Waarheid lijkt niet meer van belang. Resultaat moet gehaald. In zijn eigen land lijkt men het over het algemeen allemaal prima te vinden, het consumentenvertrouwen scoort boven de 100%. Begrijpt u het nog?

Het credo van Alles eerst voor onszelf is steeds meer aanwezig. Ook in ons eigen land en in vele andere landen. En dat allemaal aan de vooravond van belangrijke verkiezingen voor Europa, en dus ook voor onszelf. Er kan niet gesteld worden dat Brussel ons alleen het goede heeft gebracht, want er mankeert zat aan. Maar dan doe je het niet weg, dan repareer je de boel tot het naar behoren werkt.

Waar het in elk geval niet naar behoren werkt: de uittreding van het United Kingdom. Al weer gestrand! Hopeloos verdeelde politici die binnenkort echt helemaal niets meer uit kunnen leggen aan hun eigen natie. En een slimmerik die straks alle ontevredenheid zal gaan opharken om daar weer een ‘nieuwe’ beweging mee aan te zwengelen. Als hij maar aan zijn trekken komt, net als Trump. Het volk is er tenslotte voor jou en niet andersom. Hoe fout.

De beurs
De vrijdag sloot met een min voor de drie indexen, maar over de hele week ziet het er beter uit. De AEX pakt 13 punten, de AMX komt verder met 15 punten en de AScX houdt het ook bij 13 punten. Toch een stap vooruit dus, ondanks alle somberheid hiervoor beschreven. Bij veel beleggers zijn de eindejaarsverliezen al redelijk weg gewerkt en draait de portefeuille op volle toeren. Maar bij menigeen wil het nog niet vlotten. Niet dat de portefeuille uit te weinig fondsen bestaat of omdat de spreiding niet goed is. Er zijn fondsen, die het opgelopen verlies lastig weggewerkt krijgen. Andere fondsen hebben juist dit jaar hobbels te verwerken, waar wellicht niet op gerekend was. En zo kan een portefeuille toch wat achter de feiten aan lopen. Komt tijd, komt raad, weten we allemaal. Maar het is nooit leuk om er op te moeten wachten. Denk positief. Versnellingen kondigen zich ook niet aan. Je weet het nooit.

Wij wensen u een goede beursweek
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht