De beurs draait op volle toeren. Carry on!

Er wordt al vele weken enorm gepresteerd op de beurzen. Er wordt niet meer over toppen gesproken want een week later is het wellicht al weer anders. Beleggers worden thans beloond voor het soms jarenlang geduldig aanhouden van posities in de overtuiging dat er na de recessie mogelijk betere tijden zouden komen. Herstel is overigens geen opgelegd pandoer. Er zijn wel degelijk ook tegenvallende fondsen en enkele zwakkere broeders die niet tijdig uit de lappenmand zijn ontsnapt. Maar over de gehele linie bekeken heerst er momenteel tevredenheid.

De AEX en de AMX sloten de week af met hetzelfde resultaat: 14 punten er bij. De AEX klimt van 469 naar 483 punten, de AMX doet dit van 704 naar 718 punten. Bij de ASX verliep de week wat rustiger, maar wel met een positieve score. Met een plus van 4 punten sloot de index van 704 op 708 punten. Aangename standen.

Uitschieters
Het koersgedrag van een fonds, na bekendmaking van de jaarcijfers, is lang niet altijd te voorspellen. Zo pluste Esperite op maandag meer dan 40% en gingen er 2,5 miljoen aandelen over tafel. Enkele dagen later daalde Grontmij 19%, omdat de omzetdoelen niet zijn gehaald en het bedrijf in 2014 een gevoelig verlies leed. Het gaat bij zulke grote uitschieters op de eerste plaats om de gerealiseerde cijfers en de mate waarin wordt gekoerst op de gestelde doelen. Cijfertjes dus. Daarnaast is het van groot belang dat de woordvoerder namens de onderneming een goed toekomstbeeld kan schetsen en daarmee het vertrouwen van het publiek weet mee te krijgen. De haalbaarheid van de nieuwe doelen begrijpelijk etaleren, is daarbij van enorme waarde.

Er is nog een andere factor van groot belang: de inschatting van de experts en analisten. Zo maakte Vopak de jaarcijfers bekend, een beetje afwijkend (lager) dan de verwachting van de analisten. De koers reageert met een daling van ruim 6%, terwijl de cijfers nu ook weer niet zo enorm slecht waren. Fugro maakte op dezelfde dag de cijfers bekend; het betrof geen goede cijfers. De uiteindelijk behaalde omzet was een tikkeltje hoger dan door analisten verwacht, het verlies was een tikkeltje kleiner dan door analisten verwacht. De koers sloot de dag ruim 16% hoger! En dit terwijl ook nog bekend gemaakt werd dat er niet op dividend gerekend hoefde te worden in dit jaar. En zo kan het dus gaan.

Voor elk bedrijf is de race om tijdig met cijfers en een goed verhaal te komen rond deze tijd een enorme uitdaging. Maar slecht nieuws berichten zo kunnen brengen dat het positief kan worden ervaren en als zodanig wordt ontvangen door experts en analisten is de echte opdracht. Ieder zijn vak.

Dividend lente
Een grote stroom dividendverwachtingen werd de afgelopen week benoemd in de cijfervloed. Wat komt er zoal de komende maanden op ons af? In euro’s: Delta Lloyd 1,03 – DocData 0,55 – Euronext 0,84 – Aalberts 0,46 – Ahold 0,48 – Besi 1,50 – Corbion 0,21 en mogelijk 0,81 extra – Kendrion 0,78 – Reed Elsevier 0,59 – Brunel 0,70 – Vopak 0,90 – USG 0,16. Zo maar een opsomming van wat langskwam in de berichtgeving.

2015 zal een behoorlijk dividendjaar gaan worden. De indruk is dat meer fondsen dan een jaar eerder tot het uitkeren van dividend zullen besluiten. We zullen het de komende maanden mee gaan maken.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , , , ,