Cijfers liegen niet

Standen
Net als bij de weersverwachting wil het ook op de beurzen de laatste weken niet erg vlotten. In ons eigen land daalden de drie indexen over de afgelopen week; niet sterk, maar toch hobbelt het een beetje achteruit. Na de nodige maanden met de nodige vooruitgang valt het wat tegen. De AEX daalde van 501 naar 493, de AMX van 755 naar 754 en de AScX van 791 naar 788. Het is gissen naar de achterliggende redenen, maar in de commentaren komt men veelal uit op het begrip ’emotie’.

Emotie
Wereldwijd zijn we elke komende vergadering van de FED toeschouwers van bijna hetzelfde toneelstukje over een mogelijke ‘voorgenomen’ renteverhoging. Van alle kanten wordt een aankomend failliet van het economisch herstel als doemgedachte opgeworpen door grote machtige spelers in het spel. De zakenbanken vullen ondertussen de gaten in de balans met bijna gratis krediet, maar laten het bedrijfsleven nauwelijks meeprofiteren van de hun gegeven ruimte. Een beetje angst zaaien is eenzijdig in hun belang.

Daarnaast speelt in Europa natuurlijk de Griekse kwestie een grote rol. Partijen, die aan beide kanten beducht zijn om als verliezer uit de strijd te komen, houden elkaar in de wurggreep van alsmaar doorpraten. Europa zal altijd achter onze centen aan moeten en de Grieken durven niet met slecht nieuws het eigen volk aan te spreken. Angst regeert voor een slechte afloop, dus de diplomatie blijft voorlopig in de overdrive staan.

En zo zijn er meer zaken te benoemen die aanzetten tot emotie en schrikreacties op de beurzen in plaats van tot rustig naar voren koersen.

Marketing
Tock kunt u niet een uurtje naar de radio luisteren zonder de nodige reclameboodschappen van onze vaderlandse banken die ons allen aan het beleggen willen hebben, uiteraard middels hun voor iedereen op het lijf afgestemde dienstverlening. De economie trekt definitief aan is de boodschap; de cijfers wijzen het uit. Als u ooit heeft willen beginnen met beleggen is nu het goede moment aangebroken, zo luidt de uitnodigende boodschap. Men wil graag voor uw spaarcenten of opgebouwd kapitaal gaan zorgen en daar natuurlijk wat aan verdienen, want ook radio- en televisiecommercials kosten een hoop geld.

Onderscheid
Juist in deze benadering ziet u heel goed het verschil tussen de dienstverlening van Pharos Zelfbeleggen en die van de banken. Wij zijn het met ze eens dat de economie duidelijk aan het aantrekken is. Wij zijn het ook eens dat het een goed moment is om te gaan beleggen, maar wat ons betreft is het altijd een goed moment. Hoewel menige goeroe geen voorstander is van voornamelijk beleggen in aandelen, erkent men vervolgens wel dat beleggen op de langere termijn een zeker rendement oplevert. Daar gaat het ons nu om. Niet beleggen in avontuurlijke exotische vormen van schuldpapier over de hele wereld, waarvan we hebben mogen ervaren dat alle grootbanken daardoor in de problemen kwamen.

Pharos zelfbeleggen bedient zijn deelnemers met dagelijkse koersinformatie van de Nederlandse economie, de indexen AEX, AMX en AScX. De bij Euronext Amsterdam genoteerde bedrijven in deze indexen. Een ander groot verschil is dat wij uw vermogen niet beheren; dat doet u zelf. Daarbij zijn portefeuillebeheer, signalen en adviezen mogelijk gewenst. De deelnemer bepaalt. Wanneer en waar men maar wil. U kunt zelf door beleggen vermogen opbouwen zonder het rendement te hoeven delen. Gewoon beginnen en nooit meer stoppen. Cijfers liegen niet.

Dividend
De komende week wordt naar verwachting het dividend betaalbaar gesteld bij: Ma 1.6 TKH 1,00 Di 2.6 Crown van Gelder 0,35 USG People 0,16 Wo 2.6 Arcadis 0,60 Reesink 3,50 Unilever 0,30 Do 4.6 Hydratec 1,37 Vr 5.6 Beter Bed 0,37.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,