Beleggen voor later. Welk type belegger ben ik?

Pensioenpot
Het is bijna niet uit de actualiteit te krijgen. Allereerst het besef dat het later niet allemaal vanzelf zal gaan met het inkomen na de werkzame tijd. Waar blijft toch de ‘verzorgingsstaat’ die ons allemaal voor ogen stond? Is het dan allemaal in één keer voorbij? Nou, dat ook weer niet. Het verschuift wel het nodige. Als men het over de AOW-uitkering heeft, is het goed te realiseren dat het gaat om het inkomensniveau van het netto-minimumloon. Dat wil zeggen, samen met de andere helft. Voor gehuwden geldt dat beiden recht hebben op 50% van deze uitkering. Is er een groot verschil in leeftijd tussen de echtelieden, dan komen deze ‘helften’ niet tegelijk tot uitkering.
En dan het al dan niet opgebouwde pensioenrecht. Indexering is soms al jarenlang niet aan de orde geweest. Daardoor raakt de koopkracht ook langzaam maar zeker wat achterop. Bijna alle pensioenfondsen laten ook al geruime tijd geen enkele performance zien waar men vrolijk van kan worden. En lang niet altijd door eigen toedoen. Het zal echt niet zo maar makkelijk veel meer gaan worden. De inkomensdaling komt echt voor iedereen, voor de een wat meer en voor de ander wat minder. Het is daarom verstandig om na te denken hoe men zelf tot het vormen van een aanvulling kan komen op het toekomstige inkomen. Beleggen is daarvoor een veelvoorkomende methode; dat doen immers de pensioenfondsen ook, het doel is hetzelfde. Waar valt zoal voor te kiezen?

Verschillende types beleggers

Niet zelf doen, maar laten doen
Kiezen voor een dienstverlener. Daar gaat het vermogen naar toe; het wordt voor je beheerd. Je hebt er dan zelf geen omkijken naar; dat is precies wat je wil. Ja, je geeft je geld uit handen, maar de uitvoerder geniet je vertrouwen. Het is niet bepaald een clubje van ‘om de hoek’, maar een partij die je in staat acht om een goed resultaat voor je te behalen. Natuurlijk verdienen ze zelf ook daaraan en natuurlijk maak je kosten van betekenis voor vermogensbeheer. Je hebt zelf niet echt zicht op de ontwikkelingen en, eerlijk gezegd, dat boeit ook niet zo enorm. Je wil een zeker rendement. Zolang dat wordt gehaald, voelt alles helemaal OK. Oh ja, je hebt ze wel gevraagd om aandacht te hebben voor dividendfondsen; dat geeft een goed gevoel.

Zelf doen: de professional
Het grootste verschil met hiervoor is wel dat je het geen goed idee vindt om je vermogen aan anderen ter hand te geven. Te vaak gaat dat mis als het in de particuliere sfeer gebeurt; een enorm risico. Ook wil je niet naar dienstverleners, omdat je dan vaak niet aan je vermogen kunt komen als je daar behoefte aan hebt. Nee, je kiest er voor om het zelf te gaan doen. En professioneel aan te pakken. Een eigen ruimte, meerdere computerschermen, dus hardware en software, abonnementen en licenties; niets is je te veel. En professioneel wordt het. Je bent zeer actief, verdiept je in alles wat van belang kan zijn en haalt goede resultaten. Een heel mooi inkomen en een toenemende voorziening voor later. Kom maar op. Alleen de kosten zijn daardoor wel aan de hoge kant. Maar het is tenslotte je ‘ding’.

Zelf doen met de nodige ervaring
Natuurlijk beheer je je eigen vermogen; daar heb je niet iemand anders voor nodig. Wat een pensioenfonds kan, kun je zelf ook. Maar het moet geen dagvullende onderneming gaan worden; dat is niet de bedoeling. Dus kies je voor een door jezelf bepaald ritme van aan- en verkopen. Doelstellingen voor te behalen rendement en een eenvoudige bewaking om mogelijke ontsporingen tijdig het hoofd te kunnen bieden. Er hoeft geen volwaardig inkomen uit voort te komen, maar de focus gaat naar een goed rendement en strikte beperking van te maken kosten. Kalmpjes aan dus; af en toe kijken hoe de zaak er bij staat; op tijd je transacties doen en vooral een soort tevredenheid organiseren. Overzichtje, spreadsheetje, een overzichtelijke portefeuille en een niet te dure effectenrekening. Prima. Het komt goed met de aanvulling op de oude dag of wanneer het ook maar gewenst is. Je bepaalt immers alles zelf.

Zou wel zelf willen doen, maar..
Ondernemers, maar ook allerlei flexvormen, bouwen niet automatisch pensioen op, zoals dat bij werknemers vaak wel gaat. Uit handen geven van vermogensvorming en daarmee de regie niet meer zelf voeren wil men meestal niet. De gedachte om de inleg afhankelijk te kunnen maken van het omzetcijfer over een bepaalde periode spreekt erg aan, net als kunnen beslissen over zaken als wanneer en in welke omvang uit gaan keren, enzovoorts. Maar wel het op te bouwen vermogen in eigen beheer houden en scherp letten op de kostenkant. Er is voor velen behoefte aan terug te kunnen vallen op een partij, die kan adviseren over hoe het een en ander aan te pakken, met behoud van de eigen opvatting. Bij het kiezen of selecteren van een fonds, bij het kopen, bij het volgen van de ontwikkelingen, bij het verkopen. Zaken als timing, wanneer wachten of juist niet en het bewaken van de portefeuille. Op een manier dat beleggen voor iedereen, die dat overweegt, in beeld komt zonder daar ervaring in of gevoel voor te hebben. En dat natuurlijk ook nog eens tegen niet te hoge kosten.

U begrijpt het natuurlijk al. Wij willen graag die gewenste partij zijn. Voor wie dat maar wil.

Posted in Weekbericht Tagged with: , , , ,