Af en toe kijken naar de cijfers achter de cijfers

Cijfers
Beurstaal of een soort geheimtaal? Nee, als wij het over cijfers hebben betreft dat doorgaans de prestatie van de indexen over de afgelopen week. Die cijfers vertellen het nodige, maar lang niet alles. Week 15 zorgde niet voor grote verschuivingen. De week was positief voor de koersontwikkeling. De AEX heel rustig van 562 naar 561 punten, dus bijna gelijk in de stand. De AMX kwam beter uit de verf met een plus van 8 punten, van 804 naar 812 punten. De AScX hobbelde ook mee van 1007 naar 1012 punten; 5 punten gestegen. Geen spectaculaire week. Dat was ook zo.

Maar als we wat verder terug kijken, dan worden andere verhoudingen zichtbaar. Het slot van 2018 was desastreus voor menig fonds. Over de hele linie vielen de koersen in een dal. Onze eigen Pharos deelnemers zagen collectief ruim 33% van de portefeuillewaarde verdampen. Daar was geen houden aan. Het lopende beursjaar ontwikkelt zich geweldig. Na Nieuwjaarsdag hebben de indexen zich met een collectief herstel van 17,6% op een veel aangenamer niveau gebracht. Na de afgelopen week is de achterstand teruggebracht naar 20,02%. We beginnen weer in normaal vaarwater te komen, want dat portefeuilles onder de streep noteren is niet raar voor een belegger. Het hoort echter niet 25 of 30 of nog meer procenten te zijn. We gaan dus verder de goede kant op, ook al verteld het weekcijfer dit niet zo direct.

Er blijven in dit geweld fondsen achter, die een behoorlijke tik hebben opgelopen. Andere fondsen hebben de vaart er goed in. In vrijwel elke portefeuille is dat zichtbaar. Maar al een aantal weken dienen zich met regelmaat mooie verkopen aan. Het handelen is in volle gang. Het behaalde en afgerekende resultaat is opgelopen naar 2,20% over het totaal belegd vermogen van alle deelnemers cumulatief. We zijn goed op weg.

Pasen
Ook beleggers hebben recht op vrije dagen. Dat komt goed rond de paasdagen. Euronext Amsterdam is gesloten op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag. Dat is niet voor alle landen en beurzen hetzelfde. Maar in Nederland is de beurs gesloten. U boft, want het wordt mooi weer. Geniet er van. Fijne feestdagen.

Wij wensen u eerst een goede, korte, beursweek.
Het team van Pharos Zelfbeleggen.

Posted in Weekbericht