De beurs hield de afgelopen week zijn eigen ‘Oktoberfesten’

Opveren
Zo kan je het wel noemen. Van een doorsnee nieuwsuitzending houdt vrijwel niemand een goed gevoel over. Niet over ons eigen land, niet over Europa, en zeker niet mondiaal. Nu wordt van alles wat niet goed gaat, graag onder onze aandacht gebracht, want goed nieuws verkoopt nu eenmaal veel minder. We moeten het er mee doen.
In dezelfde week veert de beurs op. Kijk maar even mee. De AScX steeg van 943 naar 957 punten, een resultaat van 14 punten of een mooie 1,5%. De AEX deed het beter van 564 naar 577 punten, een plus van 13 punten of 2,5%. En dan de AMX, die een sprintje trok van 811 naar 843 punten; maar liefst 32 punten verschil, of zo tegen de 4%. Een beste week dus. Noem het maar gerust opveren.

Waarde
Men merkt het niet altijd direct aan een groter volume aan verkopen, ook al viel er het nodige te doen. Nee, deze week voelt het meest in de actuele waarde van de portefeuilles. Elke portefeuille kent een tweetal kengetallen. Enerzijds het cijfer gerealiseerd rendement. Het bedrag wat aan resultaat aan de portefeuille is onttrokken en dus is afgerekend. Dat is een cijfer wat gedurende het beursjaar optelt tot een totaalbedrag. Anderzijds de actuele waarde van de portefeuille. Deze is vaak lager dan het nominaal ingebrachte vermogen, omdat koersen tot onder de 100 procent kunnen zakken. Als de koersen boven de 100 procent stijgen, komen de verkopen in zicht. Er onder bevinden we ons in de wachtkamer. Daarom is de actuele waarde doorgaans onder de 100%.

Opverende koersen zorgen op de eerste plaats voor het minder minder effect. De actuele waarde schuift dichter naar de 100%. Daar wacht elke belegger op. En dat is de afgelopen week gebeurd. Heel fijn. En ook met een verkoopje hier en daar. Reden tot tevredenheid.

Posted in Weekbericht

September ligt alweer ver achter ons, net als de zomer, lijkt wel

De indexen
Na september staat de AEX er een stuk beter voor. Met een opmars van 558 naar 586 punten noteren we een plus van 28 punten. Een hele mooie beweging over deze periode, ondanks het gestuiter van afgelopen week. Het wereldnieuws is vrijwel elke week verontrustend. Toch lijkt de index daar geen hinder van te ondervinden. Niet dat het alleen maar hosanna is in de AEX. Het goede resultaat wordt vooral bepaald door een aantal hoogvliegers die een groot aandeel hebben in de positieve koersontwikkeling. Kijk maar eens naar Aalberts, Wolters Kluwer, Galapagos of ASML.

Een aantal fondsen staat geparkeerd of blijft zelfs achter. Menig fonds heeft de grote dip eind 2018 nog niet goed verwerkt. Er is nog steeds een bepaalde druk op een aantal bedrijven om uit die magere periode te voorschijn te komen. Maar over het geheel genomen loopt het goed met de AEX.

Als het dan toch over de parkeerstand gaat: de AMX begon en eindigde de periode op 811 punten. Het saldo van alle op en neer gaande bewegingen. Maar ook deze index heeft in september mede bijgedragen aan het behalen van resultaat. De AScX was de enige met een licht verlies. Een minnetje van 3 punten. Van 946 naar 943 punten.
Waar het naar toe gaat weten we met z’n allen niet. Maar ook in deze periode was er een beetje dividend te genieten; dat zal de komende maand ook weer zo zijn. Laten we er voor gaan.

Posted in Weekbericht

Een stoelendans die zich beperkt tot de AScX

Standen
Met nog 1 dag te gaan is de maand september ook al weer voorbij. De herfst is een feit als we naar het weekendweer oordelen. Nattig en pruttig. Na morgen kunnen we vaststellen of er bewegingen van betekenis hebben plaatsgevonden in deze maand. Dat lijkt niet het geval. Er is over de periode heen geen achteruitgang waar te nemen op dit moment. Daar kan de komende maandag nog wat aan veranderen. Het voelt momenteel niet zo.
De AEX plust 20 punten ten opzichte van augustus, de AMX haalde 17 punten in de plus en de AScX telde er 13 meer. Wel alledrie positief dus. Een tikkeltje beter, zonder dat het wereldnieuws ook maar een enkel moment tot rust komt. De markten blijven gewoon ademhalen. Heel verstandig.

De stoeltjes
We zagen kort opeen verschillende fondsen uit de AScX verdwijnen. We melden de namen: BinckBank is in buitenlandse handen gekomen en hetzelfde is aan de orde voor Wessanen en Kasbank. Het doet vreemd aan dat totaal Nederlandse fondsen voor ons uit beeld aan het geraken zijn. Dat was in de VOC-tijdgeest zeker weten andersom geweest. Stof om over na te denken.
Twee nieuwe noteringen zijn de AScX binnengekomen:
Ajax en Neways Electronics. Bij Ajax klinken er bij enkelen vreugdegeluiden in het hoofd, maar daar merken onze deelnemers gelukkig helemaal niets van. Maar toch… Net als Ajax komt Neways Electronics uit het overzicht Lokale fondsen. Over 2018 keerde het bedrijf 4,75% dividend rendement uit. Geen slechte opstap. Op naar nieuwe kansen.

Posted in Weekbericht

Rendement komt ook wel eens als je er niet op rekent

Meevaller
In huis blijf je bij een slechte weersverwachting snel binnen zitten of je gaat wat anders doen. Als buienradar niet veel goeds voorspelt, is de beslissing snel genomen. De koers van de dag wordt veranderd en we gaan over op de “binnendienst”. Soms loopt het echter anders en viel het weer achteraf gezien eigenlijk best wel mee. Het zij zo.
Op een camping gaat dat allemaal net even anders. Het is dezelfde buienradar die op de smartphone of de tablet de voorspelling geeft. Maar dan opeens blijft men toch regelmatig naar de wolken kijken en wordt de windrichting gepeild. En, anders dan thuis, worden er momenten gepakt en blijkt een dag vaak achteraf toch mee te vallen. Gewoon door af en toe een potje te gluren. Mogelijk herkent u dit.

Op de beurs gaat het ook ongeveer zo. Geen buienradar, maar een leger professionele uitleggers die commentaar geven over het te verwachten gebeuren. Doorgaans gebaseerd op hetgeen gisteren heeft plaatsgevonden en het nieuws van de dag. Als er niet veel goeds wordt voorspeld, wordt de beslissing snel genomen om de dag te laten voor wat het is. Maar ook in deze situatie is het aan te bevelen om af en toe naar de koersontwikkeling te kijken. En dan zijn er ook op zulke dagen vaak momenten te pakken. Gewoon door een potje te gluren. Maar ja, daar heeft natuurlijk niet iedereen tijd voor. Dat klopt. Daar hebben onze deelnemers ons voor.
Rendement op een moment dat je er niet op rekent. En soms komt er verwacht of onverwacht dividend langs. Of je thuis bent of op vakantie. Mooi toch?

Posted in Weekbericht

Opnieuw een mooie plus over de hele week: kracht of schijnbeweging?

De Week
Aan rumoer op het wereldtoneel zijn we inmiddels gewend. Van de uitspraken van wereldleiders krijgen de leugendetectors hevige koorts. Je geeft vooral je “vijanden” overal de schuld van, als er een aanslag wordt gepleegd. Of je claimt landjepik om verkiezingen te winnen. Of je zet het parlement buitenspel om je eigen land over te leveren aan willekeur en roekeloosheid. Of je bedenkt gewoon weer een opkoopronde van bedenkelijke schulden om niet snel vergeten te worden. Of je sloopt de Nederlandse pensioenberg verder; men vond het in Europa toch al te hoog. Zo op te lepelen. Allemaal ellende.

De beurs denkt er geheel anders over. In elk geval in de laatste weken. En tot genoegen. Er komt weer wat adem in weggezakte fondsen. En er zijn altijd fondsen die vooruit lopen en opspringen. De indexen vinden het allemaal prima en de beleggers ook. De AEX pakte er 7 punten bij van 569 naar 576 punten. De AMX deed het heel goed. Van 822 naar 842 punten leverde een prachtige 20 punten op. De AScX won de race. Een run van 945 naar 971 punten leverde een klim van 26 punten op. Daar kun je mee thuis komen.

De exits
De afgelopen week heeft het afrekenen van Wessanen plaatsgevonden. We zullen binnenkort mogelijk afscheid nemen van de notering. Dat zal zeker het geval zijn bij Binck. Deze notering zal na 25 september van de beurs verdwijnen.
Inmiddels loopt de overname van Kasbank door Caceis richting de afwikkeling. Er is een bod uitgebracht op uw stukken van 12,75 euro, inclusief dividend. De aanmeldtermijn sluit op maandag 23 september om 8.00 uur, dus eigenlijk vrijdag bij het sluiten van de beurs. Kijk uw portefeuille even na op “rustige” oude posities. Wie weet.

Posted in Weekbericht

De AEX veert op, ongeacht de onrust van het wereldnieuws

Cijfers
De AEX maakte een forse stijging in de afgelopen beursweek. Telde de index aan het begin van de week 558 punten, er werd op 586,32 gesloten. Een hele goede week met een pus van 28 punten. Meer dan 5%! Ook de AMX liet goede cijfers zien. Minder spectaculair, maar een verbetering met 11 punten telt ook behoorlijk. De index steeg van 811 naar 822 punten. Helaas liep het bij de AScX anders. Zelfs net niet positief. Van 946 naar 945 punten raakten we een punt kwijt. Gelukkig overheerst de winst van de andere indexen deze beursweek.

Naar beter
Menige positie veert enigszins op. Het is geen reden om juichend over straat te gaan, maar het is fijn om fondsen te volgen die aan een soort sprintje bezig zijn. Zo zorgde Arcelor Mittal in de AEX voor een slot vrijdag op een euro hoger dan de week er voor. Van 12,87 naar 13,88. In de AMX viel TomTom op door in de tweede helft van de week opeens door te stoten naar 11,44 euro. Al langer ontwikkelde de koers zich in de positieve richting. Maar ondanks het verlies van 1 punt van de AScX, speerde Kiadis over de week meer dan 20% omhoog van 4,83 naar 5,95 euro. Ondanks het feit dat het fonds vrijdag 8% liet gaan. Opmerkelijk.

Wat zal de nieuwe week ons brengen? Welke fondsen zorgen voor opwinding? Kunnen we de flow vasthouden? Wij hopen het zo!

Posted in Weekbericht

Hoe staat het er voor na de maand augustus?

Cijfers
Op zich was de maand augustus niet slecht. Over deze periode nam de AEX met 16 punten toe; een positief resultaat dus. De AMX draagt heel bescheiden bij met een plusje van 3 punten. De AScX moest een kleine veer laten met 4 punten in de achteruit. Al met al geen verkeerde maand.
Wat wel opvalt is het volgende: Bij de aanvang van dit beursjaar stonden de portefeuilles over de hele linie op een behoorlijk koersverlies uit het najaar van 1018. Het niveau was rond de jaarwisseling ongeveer 33% onder de nominale waarde. Voor de belastingaangifte wellicht geen verkeerde stand. Maar beleggers willen juist koerswinst en geen verlies. Na augustus staat de meter op een verlies van 28%; er is over 8 maanden een verbetering van rond de 5%. De conclusie moet dan luiden dat er nog heel veel fondsen onder water staan, die dat vorig jaar ook al deden. Een fors aantal blijft nog steeds zo’n 10% of meer achter. Dat zal denkelijk zijn sporen nalaten op dit beursjaar. Het wil ook nog steeds bij een aantal van onze deelnemers niet echt vlotten.

Het is ook aan de portefeuilles te zien. Ruim 73% van alle posities blijft achter in het koersverloop. Het spreekwoordelijke geduld wordt aardig op de proef gesteld. De categorie “Performend” nam met 1,12% af in deze maand. Gaat het dan over de hele linie zo slecht? Nee hoor, het gaat eigenlijk prima. Het behaalde en afgerekende rendement is na 8 maanden opgelopen van 5,62 naar 6,35%. Daar mogen we mee thuis komen. In de afgelopen maand droeg toegekend dividend daar voor 0,4% aan bij. Over de drie indexen heen wordt de koerswinst dus door een kleiner deel van de fondsen geleverd, terwijl een veel groter deel nog in de dip van vorig jaar “hangt”. In deze fondsen zien we nog steeds weinig beweging. Er zijn deelnemers met een rendement van rond een enkele procent, terwijl er ook zijn die richting de 10 procent gaan. Zoals gezegd: een heel vreemd beursjaar. Laten we zien wat er nog komen gaat.

Wessanen
In de loop van de komende week sluit de aanmeld periode voor uw stukken Wessanen. Het fonds wordt overgenomen. Het Franse PAI Partners leidt het proces. De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring uitgesproken.
Bestuur en Raad van Commissarissen zijn positief. Het feest gaat door als 80% van de aandelen wordt aangemeld, wat aan de orde is deze week. Tot 6 september kunt u uw stukken aanmelden bij uw effectenbank.
Of de notering na die datum wordt doorgehaald is ons momenteel niet bekend. Wij geven deze reminder omdat deelnemers doorgaans niet met onverkoopbare stukken willen blijven zitten. Het is nu aan uzelf.

Geen verkeerde maand dus, achterblijvende koersvorming bij te veel fondsen, overname’s, maar ook een tevredenstellend resultaat tegelijkertijd. Beleggen blijft altijd spannend. Altijd doorgaan.

Posted in Weekbericht

Een enkel punt overhouden is tegenwoordig een kunst

AEX
Dat deed de AEX. De week liep redelijk goed. Tot vrijdagmiddag natuurlijk. Wederzijdse verhogingen van de importheffingen en het is weer kermis. Een aangename week naar de knoppen. Niet dat de heffingen ons eigen land betreffen. Maar als grootmachten ergens ruzie over maken, blijven we niet buiten het schootsveld. En zo gaat het dan. Een cursus waarzeggen is hier niet voor nodig.
De AMX kreeg ook een behoorlijke tik, maar weet 3 punten over te houden. De AScX met veel vaderlandse fondsen deed het beter. Van 935 naar 954 punten, een knappe verbetering van 19 punten. Hup Holland.

Dividend
Momenteel staan er verschillende fondsen ex dividend genoteerd. Dat zijn beleggers gewend in mei en juni. Het is aangenaam om buiten die periode door het beursjaar heen dit soort berichten te ontvangen, met op korte termijn de afrekening van het dividend. Het vormt een heel belangrijk onderdeel van het te behalen resultaat. Dat maakt beleggen absoluut aantrekkelijk om rendement uit het vermogen te halen. Zeker als de koersontwikkeling zo goed als stil valt of zelfs onder water staat. Rendement in de vorm van een cash afrekening van het dividend of de waarde ontvangen in de vorm van extra aandelen.

Rente
Wij hebben het graag over te ontvangen rente. Spaarders kiezen op basis daarvan een spaarvorm uit. Beleggers zien vaak het dividend als een soort rentevergoeding. De rentestand is in de huidige tijd een soort spook achter het gordijn aan het worden. Het woord bestaat, maar zie het maar te ontdekken. Stop met denken in procenten, in het beste geval gaat het om enkele tienden van een procent. Compleet te verwaarlozen, dus.
Bij het innemen van een positie in een bepaald fonds is het van belang om te weten of, en zo ja, hoeveel dividend het fonds over de laatste jaren heeft toegekend. Als er voldoende posities in portefeuille worden gehouden met een goed dividend, bijvoorbeeld van 2 of 3 of meer procent, dan zal de hele portefeuille op jaarbasis alleen al om die reden al renderen. Of u tussentijds andere posities inneemt door verkoop en koop, of niet. Gewoon blijven zitten loont ook. Zelf voor rendement zorgen, prachtig.

Posted in Weekbericht

Donkere wolken boven beursland

Rommeltje
Want zo voelt het ongeveer, een rommeltje. Voornamelijk rood gekleurde indexen, met slechts af en toe een lichtpuntje. Enkele plussen kunnen het humeur niet echt verbeteren. De indexen laten overwegend te lage koersniveau’s zien. Jemig. We rollen van de ene onrustige situatie in de andere. Aan het hoofd van steeds meer naties treffen we populistische ego’s, die er prat op gaan “democratisch” te zijn gekozen, om vervolgens met ongeveer de hele wereld een partijtje ruzie te zoeken omwille van het “belang” van het eigen land. Eisen stellen in plaats van overleggen. Blokkeren in plaats van geschillen oplossen. Aansturen op conflicten in plaats van iets aan elkaar gunnen. Jemig. Het kan allemaal zo veel beter. Maar onrust en angsten voor van alles heersen dagelijks.

Rentespook
De afgelopen week kwamen de grote banken met de 0% rente dreiging. Opnieuw reden voor een mineurstemming. Het is toch wat. Centrale banken die maar de rente blijven verlagen, zelfs in de richting van het negatieve. Wie kan dat nog begrijpen. In een normale wereld hoort sparen niet bestraft te worden en is een gezonde rentevergoeding onderdeel van een goed economisch beleid. Voor het bedrijfsleven, maar zeker voor de burgers. Als er geen ruimte is tot sparen, kan men moeilijk oproepen om zelf ook initiatief te nemen voor de het op te bouwen toekomstig pensioen. Back to normal zou een goed beleidsuitgangspunt moeten zijn. Kom op nou. Een fatsoenlijke rente bij een fatsoenlijk economisch overheidsbeleid.

Beleggen
Onze deelnemers kiezen voor beleggen, om een goed rendement te behalen. Dat is ten opzichte van sparen momenteel een open deur. Maar dan is het wel verstandig om niet in te grote risico’s te stappen. Want bij te lage koersen lijkt het er ook op dat het vermogen afneemt. Maar het loont doorgaans om met geduld de ommekeer af te wachten. Aandelen in fondsen en bedrijven, die producten of diensten leveren. Komt er wat rust in de economie, dan herstellen de koersen. De tijdelijk prijsgegeven waarde van de portefeuille keert weer terug. Tot er nieuwe kansen tot rendementsvorming ontstaan. En dan leidt dit snel tot tevredenheid. Wat er voor nodig is? Rustiger vaarwater.
Daarbij kunnen we stoorzenders als blaffende ego’s en het rentespook missen als kiespijn. Nooit stoppen met beleggen; veel aandelen zijn op dit moment niet te duur. Good hunt.

Posted in Weekbericht

Er gaan 12 of 13 punten van de index af – maak uw keuze

In de min
De drie Nederlandse indexen reageerden identiek op de warrige beursweek. De AEX liet 12 punten, bij de AMX en de AScX ieder 13 punten er af. De bewegingen zijn opnieuw in de min. Het is momenteel ook lastig om positief beursnieuws aan te halen. Het rommelt over de hele linie in het wereldnieuws. Met de afgelopen week Italië voorop. Een behoorlijke bedreiging voor een toch al zeer onder druk staand economisch beleid binnen Europa. Het aantal stuiterende lidstaten neemt eerder toe, dan af. Dat geeft geen rust. Met allerhande maatregelen en heffingen in de wereldhandel kunnen we onderling gekrakeel echt wel missen. Het is een rommeltje.

Juli
De maand juli bracht al geen verlichting en augustus maakt het er tot nu toe ook niet beter op. Het aantal posities bij onze deelnemers, die op te ruime achterstand staan, loopt op naar 72%. Door de onrustige tijd herstellen we op een goede beursdag met een beetje en dalen we op een mindere of slechte dag te hard. Veel op sentiment, minder op echt harde cijfers.
De categorie “Performing” bestaat momenteel uit 22% van de posities. En er komen gelukkig nog regelmatig verkoopadviezen uit; niet alles op de beurs is negatief.
Het rendement van de deelnemers cumulatief is na de maand juli wel toegenomen van 5,23 naar 5,62% voor het lopende jaar tot nu. Een belangrijke bijdrage levert het doorlopen van dividend toekenningen in de onderliggende portefeuilles. Dit varieert per portefeuille. Maar bepaald geen slecht tussentijds niveau in dit onrustige beursjaar.

Post NL
Een positief geluid bij alles wat niet meezit. Post NL vertoont de afgelopen week een beweging tegen de draad in. Sloot het fonds op 2 augustus nog op 1,52 euro, na de afgelopen week noteerde het 1,715 euro. Een dappere move.
Laten we hopen dat deze beweging nog even door mag gaan.

Posted in Weekbericht